Select Page

Његова Светост Патријарх српски Иринеј примио је данас групу Американаца, парохијана чикашких и ленсиншких, које је у Србију први пут довео њихов парох прота др Милош Весин.

Дирљив је био сусрет ове мале групе и Патријарха Иринеја, који је неколико пута током свога боравка у САД посетио и ову парохију, те се овом приликом распитивао за свакодневни живот и здравље тамошњих  парохијана које и лично познаје, као и за нову цркву посвећену светом Архангелу Михаилу у којој је завршен фрескопис и чије ће се освећење ускоро обавити. Американци, чији су дедови и оци рођени у Америци, а који нису били везани за српске корене или православну веру, јесу обраћеници у Православље.
Овог другог дана њиховог боравка у Београду посетили су Музеј СПЦ и Патријаршијску капелу св. Симеона Мироточивог.
У срдачном разговору са Његовом Светошћу поклонике српским светињама је највише занимало стање на Косову и Метохији, па су молили Патријарха српског да им ближе изложи шта то Српска Православна Црква предузима како би заштитила преостали српски живаљ и српске светиње. Свјатејши је исцрпно одговарао на ова питања и истакао да наша Црква и сви ми заједно на све начине покушавамо да заштитимо српски народ и српске светиње на распетом Косову и Метохији.
Поклоничка група ће за све време боравка у Србији бити укључена у богослужбени живот, боравиће у манастирима где ће, поред молитве, доживети пуно духовно заједништво, као права мала хришћанска заједница. Сваки манастир који буду посетили, већ према договору, они ће помоћи на одређени начин.
Међу поклоницима је и мати Макрина, монахиња из нашег манастира посвећеног Светом Пајсију, у којем тренутно има 19 монахиња  које строго држе богослужбени поредак и имају развијену издавачку делатност. Уз искушенице, сестринство непрестано дела на Њиви Господњој.
После Београда поклоници из далеке Америке разгледаће фрушкогорске светиње (боравиће у манастиру Јаску и обићи ће Крушедол), а у наставку и манастир Ковиљ, док ће их у Новом Саду примити Епископ бачки др Иринеј.
Топола и Опленац радују се доласку поклоника из Америке, док их у манастиру Благовештење Страгарско чека најстарија игуманија наше Цркве, мати Михаила.
Велике српске светиње Манасија, Жича, српска лавра Студеница увек су ту за све поклонике.
У Студеници ће поклоници Американци додирнути камен, ходати стазама којима је мали Растко, потоњи монах Сава и наш велики светитељ, ходио – и овде ће се такође духовно утврђивати у свему ономе што су у далекој Америци сазнали о православној вери, о нашој Цркви, ко је тај светитељ Сава којем узносе молитве и певају тропаре, кога прослављају и у Америци.
Поклоничко путовање се наставља према манастиру светог Василија Острошког на Острогу, манастиру Ждребаонику и тако све до новог храма Христовог Васкрсења у Подгорици.
Нова малена светила наше вере  пронеће и ова поклоничка група из Америке, као и други који после првог боравка у Србији пожеле да јој се врате и учине многа добра за њу, за овдашњи благочестив народ и нашу Цркву.

Зорица Зец

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This