Select Page

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил је током посете Изборску 3. септембра 2014. године дао кратак интервју представницима медија, у којем је говорио о сусрету у Псково-Печерском манастиру са десетогодишњом Милом Филимоновом.
Мила, која је одрасла без родитеља, обратила се прошле године Патријарху са молбом да се помоли за то да и она добије мајку, и сада се Свјатјејши Владика сусрео са њом и њеном новом породицом. Одговарајући на питање новинара да ли ће тај пример инспирисати и друге породице на усвајање сирочади, Поглавар Руске православне цркве је рекао:
„Тешко ми је да проценим. То зависи од тога колико ће људе који се буду упознали с Милином причом то ганути. Али ја сам дубоко уверен да се онда када чинимо добро дело, нарочито када себе значајно ограничавамо како бисмо га учинили, нешто веома важно догађа у нашој души. Ми постајемо другачији.

Посматрао сам данас лица родитеља, младих људи Олге и Игора. То су светла анђеоска лица. Када видите лице таквог човека — све вам је јасно. А да ли би неки други човек могао да усвоји и одгаја девојчицу са ограниченим могућностима? За тако нешто потребно је имати веома добро и рањиво срце.

Верујем да та доброта није ишчезла из нашег народа. Само је веома много убрзан живот и људи вртећи се у тој свакодневној вреви често губе животне оријентире. Због тога бих пожелео да нас не само Милин пример већ и све наше животне околности више подстичу да чинимо добра дела.

Дај Боже да сачувамо унутрашњу рањивост и онда када наш народ или оне који су нам блиски задесе невоље, као што се то десило у Украјини. Молим се за то. Рањивост и жртвовање преобразиће човеков унутрашњи живот. Због тога ће наша Црква чинити све што је у њеној моћи, како би се та осећања ојачавала у нашим душама“.

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This