Select Page

Терористи радикалне терористичке групације „Исламска држава Ирака и Леванта“ (ИГИЛ) послије дугог мучења погубили су хришћанина из Ниниве по оптужби за „невјерје“. Слична судбина задесила је последње седмице и неколико других Ирачана – саопштаа информативни протал „Calam 1“.
Халдејска католичка црква публиковала је извјештај о догађајима који су се десили првог септембра ове године у провинцији Ниниви, коју су окупирале протеклих мјесеци снаге ИГИЛ-а. Тако су такфиристи мучили и убили за вјеру четрдесетогодињшег Салима Мата Цурција.
Погинули Цурци је био један од оних хришћана који није успио да побјегне са својим рођацима из Бартала, који је прије неколико недјеља заузела армија ИГИЛ-а. Свих ових дана Цурци је био код куће, хранио се залихама воде и хране, међутим, од осмога августа овом срчаном болеснику нестало је хране и морао је да изађе.
185415.bПатрола ИГИЛ-а која је стално обилазила село ухватила је Салима у локалној цркви Пресвете Богородице. Неколико сати су га мучили принуђавајући да прими ислам. Од задобијених повреда Цурци је скончао и његово тијело, које су терористи бацили на улицу, након неколико дана нашли су житељи села и сахранили.
У цркви Ум ан-Нур у ербилском приграђу Анкава одслужен је помен мученику из Бартале.
Исламски фундаменатализам узима животе Христових следбеника на читавој територији Ирака.
Прије неки дан монсињор Пије Каша Хури саопштио је о смрти члана своје парохије двадесетједногодишњег Фади Набила Ибрахима Абуша. Младић који је учио програмерство на локалном универзитету, убијен је у експлозији која је намјештена у рејону Бија у ирачкој престоници првог спетембра. Како је објаснио епископ „Абуш је био познати хришћанин Багдада, добар вјерник, подвижник, активиста црквене општине“.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This