Select Page

У Храму Светог Архангела Гаврила у Вртиглаву, на празник Светог Свештеномученика Евтихија 6.9/24.8 Лета Господњег 2014., служена Света Литургија, којом је началствовао протосинђел Павле, настојатељ манастира Острог. Потом, у оближњим Маљевачким јаругама Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио опело жртвама комунистичке власти, чију је масовну гробницу пре четири године открила Владина комисија за проналажење и обележавање тајних гробница.

Пут до Маљевачких јаруга првих послератних дана за многе беше без повратка. Угледни мионички и ваљевски домаћини, професори и ђаци Ваљевске гимназије, заробљени немачки војници… више од две хиљаде душа, без поступка и доказа, тек на реч и уперен прст у „народног непријатеља“, преки војни суд Шесте личке дивизије послао је у смрт. Сурову и страшну, име и траг затирући. У гробницу без хумке, молитве и крсног знамења. Тек зато што су „мислили другачије“.

Безумље ондашњег братоубилаштва сведоче бројна стратишта. Ово је, веле стручњаци, највеће у ваљевском крају. За сећање и наук долазећим генерацијама, група Мионичана предвођена Слободаном Милинковићем подигла је споменик страдалницима, који је осветио Епископ ваљевски Г. Милутин са епархијским свештенством и свештеномонаштвом.

– Данас је показана небеска правда за невине жртве, које су пале за узвишене вредности- веру, отаџбину, породицу… Ми данас не судимо ником, премда знамо да је боље бити жртва него ли злочинац. Данас су и једни и други пред лицем Божјим, а он је једини судија. Овим чином у Маљевачким јаругама, подигнут је нови, „живи храм“ посвећен тим мученицима – део је беседе Владике Милутина, изречене приликом опела жртвама и освећења споменика.

Након богослужења, у парохијском дому вртиглавског храма, приређена је трпеза љубави на којој су о. Павле и Владика Милутин упутили духовне поуке бројним верницима из разних крајева, сабраним у молитвама у овом историјски важном тренутку.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This