Select Page
У недељу, 07. септембра 2014. године, српски верници у Канбери имали су велику радост да буду у литургијској молитви заједно са својим Епископом, Преосвештеним Владиком Иринејем. Молитвено а затим и народним весељем у главном граду Аустралије просијала је молитва за целу Православну српску заједницу у нашој просторно тако широкој аустралијско-новозеландској Митрополији.
Молитвено и свечано је прослављен Дан Митрополије и монашка слава Eпископа Иринеја, Свети Иринеј Лионски. На самом почетку Свете Архијерејске литургије у храму Светог Саве у престоничком насељу Фарер Епископ Иринеј рукопроизвео је у чин чтеца двојицу младих парохијана ове цркве, Мрада Ел-Сијуфија и Данила Јанковића, те их пастирским речима поучио их да се старају да се глас добре Јеванађелске речи увек чује са њихових усана, када вернима у цркви буду објављивали речи Светих Апостола.
Заједно са Епископом Иринејем богослужили су протојереј-ставрофор Илија Драгосављевић, протојереји Јаков Јовић и Саша Стојановић из Перта и старешина храма протонамесник Горан Ћећез, као и протођакон Петар Мракић из Сиднеја који је био у пратњи Епископа а који је предивним појањем посебно улепшао Литургију. Највећи део појања понео је црквени хор под диригентском палицом матјушке Јелене Ћећез. Поред великог броја верника из Канбере присутан је био и амбасадор Србије, Његова Екселенција Мирољуб Петровић, са супругом Зденком и сарадницима, као и гости из Сиднеја и Мелбурна.
Присутан је био и протомајстор Милован Аранђеловић из Ђилонга који је изузетно заслужан за недавну обнову овдашњег храма Светог Саве дивним црквеним намештајем од махагонија, међу којим је иконостас и свети престо са читавим олтарним намештајем и стасидијама.
Духовно окрепљени Архијерејском литургијом и обогаћени архипастирском јеванђелском беседом Епископа уз спомињање чудесних мисли Светог Николаја Жичког на дневно јеванђеље, сви присутни провели су изузетно недељно поподне у слави празника Дана Митрополије и заједничком славском ручку са својим Владиком. Велики дан и весеље присутних обогатила је фолклорна група која је наступила у три различите узрасне групе, а након тога је и Владика са нама био у Краљевом колу као и већина гостију. Садржајем верских тема, тема културе и традиције испунили су програм ученици Српске школе кроз драмско извођење, песму, игру и рецитацију. Такође, изражена је захвалност многобројним ктиторима и приложницима храма у последњих неколико година.
Председница Кола Српских Сестара „Косовка Девојка“, госпођа Весна Стојановић припремила је за овај посебни дан и част, једну изузетну торту. Наравно, традиционални специјалитети и овога пута нису изостали са изобилно богате трпезе коју су сестре припремиле и за ову прилику.
На крају богатог програма млади хармоникаш Данијел Радовановић подигао је на ноге и старо и младо да заиграју коло, којима ће овај дан у Канбери засигурно остати да се памти.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This