Select Page

Након Свете архијерејске литургије коју је јутрос служио у Доњем манастиру Острогу Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије је подсјетио да је Свети апостол Вартоломеј, чији празник је данас славила наша Црква, небески заштитник и покровитељ Његове Свесветости Патријарха васељенског Господина  Вартоломеја.
„Он је први епископ у Православној цркви. У своје вријеме, до 10 – 11. вијека први епископ у хришћанској цркви био је римски епископ. Међутим, римски епископ, који је наследник апостола Петра, скренуо је са правог пута, када је увео новотарије у вјеру, нарочито када је уведено оно несрећно “филиокве“ у Символ вјере. Они су то на Западу увели негдје од 8 – 9. вијека, од времена цара Карла Великога. Увели су лажни додатак, који није истинит, који није еванђелски, који није предан од апостола – “који од Оца и Сина исходи““, објаснио је Владика.
„Тај мали додатак – “и Сина“ изазвао је у 11. вијеку велики и страшни раскол, који ево и до дан-данас траје. Од тада, од 1054. године, наша Православна црква од Истока не признаје римскога епископа као првога у хришћанској васељени, иако се он намеће кроз историју вршећи често и насиље на империјалан начин“, казао је Митрополит Амфилохије.
Он је објаснио да се Црква држи апостолскога предања и да Господ није дао кључеве од Царства небескога само једноме, него свима апостолима.
„Он јесте рекао апостолу Петру, али је рекао и свима апостолима да су они Његови свједоци до краја свијета и вијека“, нагласио је Митрополит црногорско-приморски.
Он је додао да је цариградски архиепископ – патријарх одлукама 3. и 4. васељенског сабора добио част да буде други.
„Дакле, док је римски био први, цариградски је био проглашен као раван њему. Зато је, када је отпао онај први епископ Рима,  константинопољски добио улогу и част да буде први међу свим епископима хришћанске православне васељене. Тако је то од 11. вијека до данас“, објаснио је Митрополит Амфилохије.
Он је подсјетио да ће Патријарх васељенски Вартоломеј 2016. године због тога предсједавати Великим православним сабором.
„Зато је добро да се данас на овај празник помолимо за Његову Свесветост Патријарха Вартоломеја“, рекао је Митрополит Амфилохије.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This