Select Page

У Свету недељу 17. августа, после молебана у Саборној цркви Светог Архангела Михаила, учеснике овогодишње акције ”Светосавског звонца” и Међународног фонда јединства православних народа „СТОПАМА НАШИХ ПРЕДАКА“ благословио је Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј. На Крф су пошли првонаграђени на  конкурсу „Мој завичај“, ђаци генерације из основних школа општине Палилула, и ученици који су освојили прва места на такмичењима из веронауке у Републици Српској, наши највернији сарадници из Црне Горе, деца са поплављених подручја и награђени ученици Руске школе при Амбасади Руске Федерације у Београду.
„Стопама наших предака“ је више значан пројекат који има за циљ да се деца одморе, а у исто време и науче нешто из историје српског народа. У току десетодневног боравка на острву Крф за њих су биле организоване уметничке радионице, часови историје, уметности, веронауке, а поред тога обишли су и уредили запуштена спомен обележја из Првог светског рата која сведоче о надљудским напорима, моралу и јунаштву наших предака који су прешавши Албанску голготу нашли спас код братског Грчког народа, где су се након опоравка, у јуначком јуришу вратили у Србију и извојевали победу над вишеструко надмоћнијим непријатељем.
Првог дана боравка на Крфу учесници акције су обишли град Крф.
У Српској кући  децу из Србије дочекао је кустос, господин Љубиша Сарамандић, који им је причао о I светском рату и боравку Српске војске на Крфу.
Испред Плаве гробнице о овом тужном острву им је беседио професор Драгиша Стаменковић из Александровца. Деца су певала „Тамо далеко“, „Ово је Србија“ и одрецитовали Плаву гробницу Милутина Бојића. Песник Мошо Одаловић се, са овог светог и страдалничког места, обратио деци говорећи стихове песме „У славу живота радуј се“.
На улазу у спомен-костурницу сачекала их је кустос Васја Петровић, потомак српског ратника. Деца су у тихом мимоходу тражила на зидовима имена својих предака и земљака, а на крају су се уписала у књигу посетилаца.
По повратку у камп одржана је пројекција документарног филма са снимцима из времена Првог светског рата. Предавање  о том времену одржао је професор историје Драгиша Стаменковић.
У току боравка одржаване су добро припремљене и осмишљене радионице. Калиграфију су учили од  професорке Уметничке школе из Шапца Наташе Јовановић. Школу шаха је водила сарадница Светосавског звонца Марија Лукић. Један од чланова стручног тима Светосавског звонца био је прослављени песник за децу Мошо Одаловић, који је, ведро и ненаметљиво, говорио деци о поезији, показао им је и његов оригинални фонт лисната ћирилица,  као и како се прави слика од каменчића. Учили су, са великом радошћу,  грчки и руски језик.
О плакату као пропагандном оружју у току Првог светског рада, говорио је, уз видео пројекције, професор Драгиша Стаменковић. Деца су урадила неколико веома интересантних плаката, инспирисана онима насталим пре 100 година.
Агиос Матеос, место одакле је Светосавско звонце кренуло 2012. године у обнову запустелих и заборављених спомен обележја из Првог светског рата на Крфу, и ове је године посетила и уредила нова генерација кренувши „Стопама својих предака“.
Како је било време Госпојинског поста, припремила су се деца за Свету тајну причешћа. Присуствовали су Светој Литургији, на којој су се многи и причестили у цркви Свете Варваре која се налази подно највишег Крфског врха, Пандократора у селу Порта Сињес. Један део пута у доласку су препешачили, те су тако ходочаснички-молитвено походили ову Светињу. Након свете Литургије и Свете тајне Причешћа, домаћини су деци приредили лепо послужење.
Вечерњи сати у кампу били су веома живи, једно вече посвећено је  музици и фолклору српског и грчког народа. Уз звуке хармонике Ивана Радовића и  помоћ наставнице музичке културе из Старе Пазове, Владане Бзовски, научили су основне кораке качерца и моравца, а уз домаћицу кампа, Kрфљанку Николету Панди, и основне кораке сиртакија.
ПОСТАВЉАЉЕ И ОТКРИВАЊЕ  СПОМЕН ПЛОЧЕ ПЛОЧЕ
Најважнији задатак овогодишње генерације Звонцетових „солунаца“био је постављање спомен плоче на месту где се некад налазио хотел „Бела Венеција“ у којем је било седиште Српског краља, Владе и државне управе. Тамо су од 1916. до 1918. године била министарства и Народна банка.
Спомен плочу су свечано, уз химну „Боже правде“ коју су певала деца, открили председник Крфског друштва Српско-Грчког пријатељства господин Жељко Поповић и представник редакције Светосавско звонца, Димитрије Стикић.
Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Иринеја, учесници акције:„Стопама наших предака“ понели су на молитвено уздарје, а у знак захвалности за велико добродетељство, Његовом Високопреосвештенству Митополиту Крфском Г. Нектарију икону Преподобног Јустина Ћелијског освештану на његовим Светим моштима.
Деца су се сусрела са Митополитом Нектаријем после Свете Литургије у цркви Светог Георгија у старој Крфској луци, где се некад налазило седиште Крфске Митрополије. У срдачном сусрету Митрополит Нектарије је благословио децу из Србије и захвалио се на предивном дару, обећавши да ће и даље подржавати ову дивну акцију на Крфу коју већ трећу годину, уз свесрдну помоћ Крфске Митрополије,  организује Српска Православна Црква преко свог званичног гласила за децу Светосавског звонца.
Након сусрета са Митрополитом Крфским Г. Нектаријем, деца су посетила цркву Светог Спиридона и поклонила се његовим Светим моштима.
Били су гости братства манастира Успења Пресвете Богородице на Палеокастрици. Након посете Светоме храму, музеју и прелепој манастирској порти смештеној на самом врху узвишења, које као полуострво дубоко улази у море, одакле се пружа невероватан поглед на морску пучину, за децу је спремљена Трпеза љубави и окрепљење у манастирској трпезарији.
Споменик у луци Гувија, на месту где се Српска војска искрцавала на Крф од Божића до Васкрса 1916. године, у славу својих палих сабораца и у име преживелих, свечано је 1975. године открио Солунац Милан Гвозденовић.
У прошлогодишњој акцији „Стопама наших предака“ овај споменик је обновљен, а ове године је детаљно очишћена и фарбом заштићена спомен плоча.
Поред обиласка светиња и споменика, рада и радионица, деца су имала довољно времена да свакога дана буду на некој од прелепих крфских плажа. Тако је на најбољи могући начин спојена духовност, рад, учење и одмор, који ће по дивним доживљајима сви дуго, дуго памтити.
Више о овоме можете прочитати на сајту Светосавског звонца: www.zvonce.spc.rs

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This