Select Page

На иницијативу Епископа Ангелоса, предстојатеља Коптске цркве у Великој Британији, у сриједу 3. септембра одржан је сусрет поглавара и представника блискоисточних и других Цркава у Британији. Састанак је одржан у Палати Ламбет, резиденцији Архиепископа кентерберијског Џастина Велбија, који је био и домаћин овог јединственог скупа. Тема разговора и повод за ово окупљање било је актуелно страдање хришћана и других мањинских заједница у Ираку, Сирији и ширем блискоисточном региону.
Представници Православне цркве били су Архиепископ тијатирски Григорије (Константинопољска патријаршија) и Архиепископ Јелисеј (Московска патријаршија), а међу осталим учесницима били су представници Англиканске цркве, Римокатоличке цркве, Коптске цркве, Сиријске цркве, Халдејске цркве, Мелкитске цркве, Маронитске цркве и других група које раде на успостављању мира на Блиском Истоку.
Након дискусије, током које су учесници имали прилику да изнесу своје ставове и информације, усвојено је заједничко саопштење:
Појавила се нова ситуација која ствара ванредно стање за хришћане и друге вјерске и етничке мањине на Блиском Истоку. Недавна ескалација насиља и агресије довела је до огромних кршења фундаменталних права и слобода у региону. Сабрали смо се данас као хришћани, међу којима има оних који потичу са Блиског Истока, у солидарности и молитви са нашом браћом и сестрама који желе да живе у својој вјери и увјерењима на земљи на којој су присутни вјековима.
Блиски Исток је колијевка хришћанства и дом аутоктоних хришћанских заједница које су незаобилазни дио његове историје. Упркос искушењима, хришћани у региону представљају фактор стабилности и помирења. Данас су они, првенствено у Ираку и Сирији, увелико угрожени насиљем које гаје екстремистичке идеологије које их више не виде као дио будућности. Блиски Исток се налази у очајној опасности да изгуби незамјењиви дио свог идентитета, наслеђа и културе.
Свједоци смо екстремне религијске идеологије која не зна границе у прогону оних који су у културном или религијском погледу различити. Они који промовишу ову нетолеранцију морају бити оптужени, а починиоци насиља морају бити позвани на одговорност. Страдање оних који трпе овај ужас захтијева од нас да дјелујемо и свједочимо о њиховим патњама, без обзира на њихову етничку и вјерску припадност. Уз консултације са нашим партнерима у региону морамо пружити помоћ и безбиједност расељенима и онима чији је живот опасности. Такође, морамо апеловати на оне који су у могућности да пруже сигурност угроженима.
У сусрету и заједничкој молитви, благодаримо за нашу браћу и сестре које живе своју хришћанску вјеру са снагом и истрајношћу. Обавезујемо се да и даље будемо уз њих у молитви, да заговарамо слободу од прогона за хришћане и све друге вјерске заједнице, као и оне који не припадају ниједној вјери, а који живе као мањинске групе широм региона. Апелујемо, такође, на владу Њеног Величанства да сарађује са међународном заједницом на пружању помоћи и безбиједности угроженима.
Нашој браћи и сестрама на Блиском Истоку поручујемо да остајемо „заједничари у невољи и царству и трпљењу“ (Отк. 1, 9).

Pin It on Pinterest

Share This