Select Page

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил примио је 2. септембра 2014. г. поглавара Евангелистичке Цркве Финске, надбискупа Турка и Финске Кари Макинена. Састанак је одржан у Патријаршијској и синодској резиденцији у Свето-Данилов манастиру у Москви.
Патријарх Кирил је топло дочекао Надбискупа Макинена и његову делагацију истакавши да је билатерални богословски дијалог, започет између Руске Православне Цркве и Евангелистичке Лутерантске Цркве Финске 1970. године, од великог значаја за обострани развој православно-протестантских односа и консолидацију пријатељских веза између двеју земаља.
Надбискуп Макинен је, са своје стране, изјавио да му је веома драго што се сусрео са Патријархом Кирилом и што може да разговара са њим о изгледима за бољи развој односа између двеју Цркава. „Осећам да сам наследник велике традиције коју је започео мој претходник  Јукка Паарма. Захваљујући дугим богословским разговорима, могли смо много да научимо и о Вашој и о нашој Цркви“.
Саговорници су, такође, разговарали о даљем развоју билатералне сарадње. Усагласили су се да је у овом тренутку најбитније да заједничким напорима одбране хришћане на Блиском истоку и  у Северној Африци, као и у свим регионима где су Христови верници изложени прогонима.
Извор: СПЦ/Московска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This