Izaberite stranicu

Пред почетак нове школске године, 31. августа, у цркви Светог Николаја у Никољцу, послије Литургије, и у цркви Светих Апостола Петра и Павла, послије вечерње службе, одржани су молебани за почетак нове школске године.
У пригодној бесједи протојереј Дарко Пејић је подсјетио на ријечи једног Светитеља да ћемо бити добри родитељима, школи и роду своме онда када нам у школама на првом мјесту буде васпитање дјеце.
„Ми смо случајно или намјерно дошли до тога да је васпитање на задњем мјесту, да се скоро и не оцјењује, и да се скоро и не обраћа пажња на њега.“
„Када се питамо која је корист од добра, треба да знамо да једно учињено добро, је једно зло мање, два добра, два зла мање, хиљаду добара, хиљаду зала мање… . Ето добра. И тако се добро чини и тако би требало да се чини. И тако би требало на данашњи дан сваки ђак и просвјетни радник да буду у храму Божијем. Најприје себе да васпитамо па онда да васпитавамо друге. Најприје са Господом својим да се измиримо и узмемо благослов, да се помолимо Господу да учитеље води и да им да снаге да правим путем воде дјецу, а дјецу да се од првих својих корака уче знању, али не стицању знања да би се њиме гордили и хвалили, него да би њиме били бољи људи. Знање, ако нема своју духовну вриједност, оно, горди човјека и води га у пакао. Човјек који се хвали својим знањима нема страха Божијег и велика је незналица. Живимо у времену када се људи, нажалост и дјеца гледајући од родитеља својих, подсмијевају и ругају свему и свачему” бесједио је о. Дарко опомињући да прије свега дјеца треба да науче да поштују друге, “јер смо сви слика Божија, сваки је анђео у тијелу људском”. Он је подсјетио на ријечи Христове из Јеванђеља, када каже да пусте дјецу к њему, јер “ ако не будете као дјеца нећете ући у царство небеско”. – А то значи бити безазлен и чисте душе као дијете”, казао је о. Дарко у слову поуке.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This