Select Page

На празник Успенија Пресвете Богородице 28. августа 2014. служена је света Литургија у храму посвећеном овом великом празнику Пресвете Богородице у Пошћењу код Шавника, селу у ком живе потомци старих Косовчића.
На овај празник вјерни народ је литургијским и црквено-народним сабрањем прославио славу овог храма. Литургију је служио јереј Драженко Ристић парох шавнички, а послије свете службе Божје одслужен је помен војводи Павлу Абазовићу, претку већине Пошћењана, свештенику Митру Головићу, пароху пошћенском и другим свештеницима из породице Головића, поменувши и свештеномученика пароха пошћенског Јована Тодоровића, (оца нашег познатог архитекте пок, Петра Тодоровића), који је страдао у братоубилачком рату.
Освештан је и пререзан славски колач и жито, које су припремили домаћини Миливоје Ковијанић и Митар Грбовић. Домаћин за идућу годину биће Мојаш Ћоровић.
Славска свечаност настављена је у дому у Пошћењу уз трпезу братске љубави. Усвепњску бесједу, коју је за ову прилику припремила мр Сања Јанчић из Београда, прочитао је гуслар Жељко Чуровић. Присутнима се обратио и племеник Ристо Старовић, потомак Косовчића из Самобора. Бесједу о гуслама казивао је гуслар Жељко Чуровић, чија књига о гуслама „Српске памтише и саборнице гусле“ је недавно објављена. Пјесаму из своје богате пјесничке ризнице рецитовао је професор Јанко Јелић, човјек који се пером одужује своме крају. Уз струне гусала пјевали су гуслари Жељко Чуровић и Пуниша Пушеља.
На овом сабрању, како нас је информисао шавнички парох Драженко Ристић, договорено је да се у суботу 6.септембра организује акција чишћења манастиришта Јеловица, које се налази у близини кањона Невидио. У недјељу 7. септембра служиће се света Литургија на темељима овог старог манастира који је спаљен и срушен од стране Турака у 18 вијеку.
Празнично је било и у селу Бјелошевина у Жупи Никшићкој, гдје је свету Литургију на празник Успенија Пресвете Богородице, у цркви посвећеној овом празнику, служио протојереј Василије Брборић, парох жупски.
Вјерни народ је приступио Светом причешћу, а освештан је и пререзан славски колач. Домаћин славе био је Радован Мирковић, а дио славског колача и обавезу да буде домаћин славља идуће године преузело је братство Јоковић.
Празник Успенија Пресвете Богородице сабранима је честитао надлежни парох, протојереј Василије Брборић.
„Данас прослављамо празник Успења Пресвете Богородице, дан кад се Мајка Божја представила Господу, кад је Њу Господ васкрснуо из мртвих и вазнио на небо. Три дана прије него што се Мајка Божја упокојила анђео Гаврил јој је казао о Њеном упокојењу и она је сакупила апостоле да разговара са њима“.
„Шта нам указује велики, свети празник Успења Пресвете Богородице, драга браћо и сестре, Њено васкрснуће и вазнесење? Казује нам да ћемо тако једног дана сви васкрснути и живјети животом вјечним у Царству Божјем“.
„Чули смо у данашњем Светом Јеванђељу како је Господ дошао код свог пријатеља Лазара, оног Лазара Четвородневног кога је Господ васкрснуо из гроба четири дана послије смрти, а у кући су биле сестре Марта и Марија. Кад је Господ дошао код њега у кућу, Марта се трудила да Га што боље дочека, а Марија је слушала Његове бесједе, причу о животу вјечном и царству Божјем. Пожали се Марта да јој Марија не помаже, а Он рече: Марта, Марта бринеш се за много, а само је једно потребно. Марија је бољи дио изабрала“.
„Шта је тај бољи дио, браћо и сестре? Није довољно само да слушамо ријеч Божју, него ту ријеч треба и да испуњавамо, као што каже апостол Павле „Блажени сте ако слушате и ако творите“. То је блаженство. Ми, значи, треба да учествујемо у слави Божјој на службама Божјим. Треба сви да се причешћујемо Светим тајнама Тијела и Крви Господа Исуса Христа, а да би се причешћивали није довољно само да чујемо ријеч Божју, него да је испуњавамо, да је творимо, да држимо постове, а недјељу да посветимо Господу Свом. То је предокушај Царства Божјег овдје док не буде у свој пуноћи“, поручио је на крају бесједе отац Василије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This