Select Page

Посланица Патријарха Вартоломеја поводом „Дана твари“ 1. септембра

Цариград 29.08.2014. Његова Свесветост Патријарх цариградски Вартоломеј I је у својој архипастирској посланици најавио да ће се у седишту Васељенске Патријаршије у Цариграду идуће године одржати велика еколошка конференција. У својој посланици поводом „Дана очувања твари“ (1. септембар) Патријарх пише да Црква не може остати равнодушна пред све већим загађењем природне средине. Додуше, последњих година и сама Цариградска Патријаршија учинила је велике кораке на пољу заштите природе, мада ти кораци нису довољни, пише Свјатејши Патријарх.
Израбљивање природе потиче од непослушности пред Богом, и људи треба што више да показују поштовање пред животињама и сваким живим бићем на земљи. Патријарх Вартоломеј пише, између осталог:  „Само када нас ова свест буде покретала и када будемо свесни доприноса сваке животиње и сваке биљке светском животном кругу, ми ћемо божанском благодаћу а не недовољном људском снагом, решити све наше еколошке проблеме.“
„Мајка Црква нас позива да негујемо сву твар у божанском Логосу и животворном Духу … како бисмо се успели са природног на натприродно. Обитавање Светога Духа у нама чини нас божанским, а истовремено нас повезује са природном околином како бисмо је схватили као део нас самих и поштовали је као нешто свето, без застрањивања у злоупотребе.
Услед ангажовања на очувању твари Васељенског Патријарха Вартоломеја често називају „зеленим Патријархом“. Он је организовао честе симпозијуме „на води“: кроз Црно море, кроз Егејско море, Дунавом, кроз Јадранско море, кроз Балтичко море и путем реке Амазона, како би се што више изоштрила свест за горућа еколошка питања и пружили импулси за све шире ангажовање око очување твари.

Извор: СПЦ/Катпрес

Pin It on Pinterest

Share This