Select Page

„Кажу свети људи, најтеже питање Христу, Сину Божијем,нису поставили ни књижевници, ни фарисеји, ни садукеји, ни апостоли, ни најученији људи тог времена, већ један младић“, казао је у слову поукепротојереј Дарко Пејић на Литургији у недјељу, 31. августа, на празник преподобног Јована Рилског, у цркви Светих Апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу.
Он је тумачећи еванђелску причу богатом младићу, подсјетио да је младић питао Господа шта да уради да задобије живот вјечни.
„И Христос му прво каже: „Што ме зовеш благим, нико није благ до једино Господ“,указујући му тако ко једини може дати одговор на питање свих питања. Онда му Исус одговара шта да чини.
„… Не чини прељубе, ле лажи не кради и додај ону најважнију љуби ближњега свога као самога себе“. А младићда би се оправдао каже: – Господе, све ово сам држао од младости своје, а Господ му каже. Ако хоћеш савршен да будеш, узми распродај све своје имање и имаћеш царство на Небу и хајде замном. И растужи се младић и оде, јер бјеше веома богат“, бесједио је отац Дарко.
Он је казао да је човјек стално на овој раскрсници и да постоји много врстабогатстава које поробљавају човјека, а не само имање и земља.
„Некоме је наука све богатство, некоме дјеца… .Али свако ко постави нешто од тих ствари на пиједестал, то ће му заклањати видик ка царству небескоме. Умјесто да човјек непрестано има свијест о Богу, да је Божанско биће он се окреће земаљским стварима. Да ли је то ауто, земља, жена, или шта друго од земаљских ствари, потпуно је небитно.
И ако човјек није спреман да се, у сваком тренутку, када се нађе на таквој раскрсници, окрене за Богом,а не за неком од тих ствари, неће задобити Царство Небеско. То јесте веома тежак избор за људе свезане земљом, међутим, то јесте једини избор и једини пут. Јер ако поставимо богатство за свога идола, то неће бити пут у царство небеско.
Научимо да се молимо Богу и успоставимо праву заједницу са Богом. Треба своју породицу да научимо да славе Бога, то је једини прави пут који води и живот вјечни. То је пут Светога Саве, Светога Василија, Светога Петра Цетињског, Светога Јована Рилског чији спомен данас славимо и свих светих, који води у живот вјечни“, бесједио је о. Дарко.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This