Izaberite stranicu

Концертом СПД „Јединство” из Котора прексиноћ је у Херцег Новом окончан први Трг од ћирилице, манифестација која је трајала протекли мјесец. Манифестација коју је благословио митрополит Амфилохије, свим својим програмима указала је на обавезу његовања ћирилице и чувања вјековне традиције српског народа.
Последње вече било је посвећено стогодишњици смрти Стевана Стојановића Мокрањца (1856-1914), познатог српског композитора, музичког педагога и класика српске музике. И ово вече показало је колика је била улога и значај Мокрањца у развоју српске музике. Био је композитор који је синтентизовао сва претходна искуства српских композитора на изградњи националног стила и својим дјелима, посебно „Руковетима” и духовном музиком поставио темељ за даљи развој српске музике. Дио тог богатства маестрално је, уз диргентску налицу ђакона мр Михајла Лазаревића, извело СПД „Јединство”.
Између нумера посјетиоци су упбзнати са Мокрањчевим животом и дјелом. Зна.се даје Мокрањца инспирисала православна традиција и знатан дио његове композиторске активности био је посвећен православној духовној музици. Својом изузетном музичком вриједношћу, снагом и богатством садржаја, хармонском маштовитошћу, полифоним мајсторством Мокрањчеве композиције убједљиво звуче под црквеним сводом као и у концертној дворани, претварајући све те амбијенте и на једном оваквом простору какав је Трг од ћирилице – задужбину коју нам је и Мокрањац оставио у насљеђе.
Од 500 сакупљених народних свјетовних мелодија, Мокрањац је 90 ставио у својих 15 „Руковети”. Биљежићи народие мелодије из разних крајева земље Мокрањац их је сачувао од заборава, а уједно и поставио темеље етномузикологије у Србији поручили су из „Јединства” и нагласили да Мокрањчеве „Руковети” спадају међу врхунска достигнућа српске музике. „Руковети” су инспирисане и засноване на народном мелосу Србије, Косова, Црне Горе, Македоније и Босне. Руковети са Косова, из Црне Горе и из Босне, заједно са приморским напјевима, и оригиналном хорском композицијом „Козар”, чине основу његовог свјетовног хорског стваралашгва.
Мокрањац је утемељивач националне традиције попут Листа код Мађара или Шопена код Пољака. Наша повезаност са овим великаном хорске музике је свакодневна. Поред тога што оживљавамо његова дјела, оживљавамо нашу културну историју. Уз његове записе молимо се Богу. Сваку славу нашег хора увеличамо његовим аранжманом химне посвећене заштитнику Српског пјевачког друштва „Јединство” Светом Сави рекао је диригент.
Концерт „Јединства” на Тргу од ћирилице помогао је Конзулат Републике Србије у Херцег Новом, а генерални конзул Слободан Бајић у свом обраћању је рекао:
Конзулат поздравља манифестацију која има за циљ његовање ћириличног писма и која подстиче везе народа који живе у Србији и у Црној Гори. Трг од ћирилице нас окупља али и опомиње. Ћирилица је као писмо угрожена не само овдје у Црној Гори, већ је угрожена у Србији. Требамо све радити да његујемо и подстичемо њено коришћење на благостање свих народа казао је Бајић.
Заједно смо јачи
Овогодишњи концерт на Тргу од ћирилице по оцјени многих одјекивао је снажније и љепше него сви претходни. „Јединство“ и његову историју која траје од 1839. године Новљанина и њиховим гостима је представио секретар друштва Драган Ђурчић који је нагласио да хор који ове године обиљежава 175 година има част што учествује на затварању Трга од ћирилице.
„Јединство“ пјева већ 17 и по деценија уз слоган „Пјесмом срцу, срце роду“. Сама национална одредница у имену вјероватно казује коме роду „Јединство” припада. По Статуту „Јединства” члан може постати сваки родољубиви грађанин без икаквог ограничења. Када се погледају наше хронике може се видјети који је конгломерат нација био у „Јединству” казао је Ђурчић, и нагласио да је по Статуту службени језик „Јединства“ српски, а писмо ћирилица.
Сви симболи нашег друштва су у складу са именом. Наша застава је са заштитним ликом Светог Саве и у складу са нашим слоганом надамо се да ћемо пјевати и користи и друштву и Српству. Поносни смо што и дан данас упркос овом опогањењу која је донијела средина и крај 20. вијека у хору под слоганом „Пјесмом срцу, срцем роду” у хору пјевају и припадници других вјероисповијести. То „Јединство” чини јачим нагласио је секретар друштва.

Зоран Шакотић

Извор: Дан

Фото: butua.com (Архива)

Pin It on Pinterest

Share This