Izaberite stranicu

Недеља је дан за празновање. Господ нам је дао шест дана за рад, а недељу да се одмарамо и посветимо је Њему. Да у светоме храму на Литургији слушамо Реч Божју, трудимо се да је запамтимо и извршавамо. Јеванђељска прича о младићу који жели да задобије Царство небеско, али не може да се одрекне материјалног богатства, нама данас поручује да не смемо робовати стварима овоземаљским јер нас то може удаљити од Бога. Свештеници су ту да нам Реч Божју проповедају. Њихова одговорност пред Господом је огромна што нам сведочи заклетва, коју изговарају приликом примања свештеничког чина, беседио је Владика Милутин на празник Светог Великомученика Флора и Преподобног Јована Рилског 31/18. августа Лета Господњег у Храму Светог Николаја Мирликијског у Горњој Буковици, приликом рукоположења у чин свештеника досадашњег ђакона Борка Јаковљевића.

– Данас испраћате о. Милинка (Јовића), који одлази у Ваљево да служи, а дочекујете о. Борка (Јаковљевића). Молим вас, примите га као свог сина, брата, духовног оца… Данас му је дата благодат да моли за опрост греха свих вас, да венчава ваше младенце, крштава вашу децу и проповеда Јеванђеље Христово у овом светом храму- поручио је Владика Милутин верницима буковичке парохије.

Заблагодаривши Господу који га је удостојио свештеничког чина, презвитер Борко Јаковљевић истакао је да му радост чини већом да га је у чин рукоположио управо Владика Милутин, будући да је крај њега и почившег архимандрита Арсенија (Цветковића) у манастиру Каона поставио темеље свог духовног живота и школовања. Речи благодарја о. Борко Јаковљевић имао је и за проту Милинка Јовића, који га је одавно видео својим наследником, породицу и пријатеље… Нарочито емотиван тренутак збио се приликом обраћања проте Јовића за трпезом љубави у парохијском дому.

– Велика ми је радост што о. Борко долази уместо мене на ову парохију. Захваљујем Владики Милутину на повереној ми парохији у Ваљеву и браћи свештеницима, који су данас дошли да заједно узнесемо молитве. Службовао сам овде 22 године, носећи крст свој како сам знао и умео. Ако је нешто остало недовршено, опростите ми! Отац Борко ће боље и ревносније наставити где сам ја стао- рекао је прота Милинко Јовић, опраштајући се од драгих му парохијана.

Архијерејски намесник подгорски протојереј- ставрофор Раденко Андрић рекао је да из намесништва одлази један од најбољих свештеника. Али, народ у њему је добар и честит и лако је веровати да ће новопостављени парох остварити сарадњу и стварати у славу Божју.

Протојереј Милинко Јовић службовао је у буковичкој парохији пуне 22 године. Уз редовне свештеничке дужности, бавио се истраживањем славне прошлости овог села, чији је народ вековима снажно везан за цркву, а у важним историјским тренуцима својој отаџбини подарио је велике јунаке. Аутор је књиге „Буковица ваљевска“.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This