Select Page
У Великој Хочи, познатој по великом броју средњовековних цркава, културно-историјских споменика, виница и кућа, ових дана се врши реконструкција цркве Светог Јована Крститеља и Парохијског дома. Пројекат реконструкције оба здања се изводи под надзором Покрајинског завода за заштиту споменика културе са седиштем у Лепосавићу и Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда, а на терену су најчешће архитекте Зоран Гарић и Синиша Темерински.
Оца Миленка, пароха великохочанског и архиђакона Кирила, монаха дечанског, затекли смо испред конака у порти Св. Јована, у разговору са радницима о одређеним детаљима при реконструкцији. Од оца Миленка, који је за више од две деценије службовања у Великој Хочи, живео у Парохијском дому на којем се сада ради, рекао нам је да је до реконструкције морало доћи, због старости и пропадања објекта.
Парохијски дом се комплетно реконструише. Наравно, зидови остају, али се изнова малтеришу, ојачавају се темељи, мења се кров и комплет столарија – рекао нам је отац Миленко.
Реконструкција цркве Светог
Јована, метоха манастира Дечани, је била потребна због велике влаге, која је продирала у саму цркву и проузроковала пропадање фресака.
-Узрок пропадања фресака у цркви је била велика влага, која је долазила из земље, али и од воде која је са стране долазила – рекао нам је отац Кирило. У првој фази реконструкције је урађен комплетан дренажни систем, хидроизолација, отишло се доле испод темеља, урађене су риголе, а биће урађени и нови тротоари. Урађена је и комплетна хидроизолација крова, преко бетонске плоче која је негде осамдесетих постављена на цркви. Црква ће опет бити препокривена каменим плочама у старинском стилу. То би требало да се заврши до краја августа.
По речима оца Кирила, приликом малтерисања цркве и рада на јужној фасади, откривено је неколико фрагмената фресака, који су били прекречени.
-Док су мајстори радили на ојачавању зидова и скидали на неким деловима јужне фасаде слојеве малтера, откривени су фрагменти фресака, што указује на чињеницу да је црква била и споља фрескописана. Стручњаци из Завода сматрају, да је то првобитно, од самог настанка цркве, што доноси податак да црква није рушена.
Новооткривени орнаменти фресака, на којима сад раде стручњаци из Завода, су по речима оца Кирила, битан податак о спољашњем изгледу фасаде, али ће тек историчари уметности да утврде тачно из ког су периода.
Осим реконструкције спољашњег дела цркве, урадиће се реконструкција и унутрашњости. Почеће се са постављањем новог пода, који ће бити постављен преко старог, што би требало бити завршено до храмовне славе (Усековања главе Св. Јована). После славе се планира рестаурација и конзервација фресака, што ће са конзервацијом икона на иконостасу, бити завршна фаза на комплетној рестарурацији цркве. Познато је да су првобитне фреске у цркви биле из 14.века, а када су оне изгореле, црква је пресликана у 16.веку.
-Надамо се до краја идуће године, да буде цео пројекат готов, али опет све зависи од средстава Министарства из Београда, пошто ће радове у утрашњости водити стручњаци Републичког завода.
Пројекат реконструкције цркве Светога Јована и Парохијског дома у Великој Хочи финансира Америчка амбасада, преко ИРД организације, а извођач радова је грађевинска фирма из Ораховца.

Владика Теодосије обишао радове на светињама у Великој Хочи

У посету Великој Хочи је у суботу, 23.августа, био и владика Теодосије у пратњи ректора Призренске богословије у Нишу, оца Милутина Тимотијевића, и оца Трајана Којића, настојатеља цркве Св. Марка у Београду. Владика је задовољан темпом и квалитетом радова и посебно импресиониран фрагментима фресака које су откривене на спољашњој фасади цркве.

Оливера Радић
Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This