Select Page

На званичном сајту Православне цркве Албаније објављено је следеће саопштење:

shen Kozmai1

Фреска св. Козме из XIX в. у Албанији


Након напада на Архиепископа Анастасија, након напада на људе који раде за аутокефалну Православну цркву Албаније, након ширења свих врста лажи и клевета о православним канонима и статутима, након клеветања историје вјере, сада је дошао ред и на наше светитеље. У последње вријеме, по разним медијима, појављују се написи који зло говоре о једном од најпоштованијих светитеља међу Албанцима и шире – светом Козми (који је мученички пострадао 1779).
Један од лажних аргумената који се користе је да поштовање овог великог мученика није постојало међу православним Албанцима у прошлости, већ да је почело након 1961, када га је Васељенска патријарши уврстила у светитеље Православне цркве. Ово није истина. Поштовање светог Козме као локалног светитеља почело је још у XVIII вијеку у свим оним крајевима у којима је он дао изузетан допринос буђењу угњетене савијести православног народа из дуге ноћи отоманске владавине, чиме је зауставио исламизацију ових региона. Ово свједочи свијест албанског православног народа, фреске и иконе, црквене службе посвећене светитељу, његов манастир подигнут бригом Али Паше Тепелена (1814 – 1815) и, изнад свега, велико поштовање које према њему има сав народ, не само православни, у крајевима у којима је проповиједао.
shen Kozmai3

Служба св. Козми из 1931.


Међу многим доказима овог поштовања прије 1961, који побијају тврдње противника православних, налазе се и записи двије велике личности наше Цркве: Епископа Теофана Нолија и првог канонскоп Архиепископа, блажењејшег Христофора Кисија.
Епископ Теофан је 1947. у Бостону објавио књигу „Кремторја“ (Празници). У предговоеу он каже: „Превод смо урадили са грчког језика, са изузетком службе светом Козми Бератском, коју смо пренијели из албанске верзије Његовог Блаженства Христофора Кисија, Архиепископа албанског“.
Дакле, Епископ Теофан Ноли га 1947. (што је прије 1961) назива светим Козмом Бератским, а служба светитељу је преузета из издања које је 1931. објавио Епископ Христофор, који је пуно тога написао о светом Козми.
За Епископа Теофана и Архиепископа Христофора, свети Козма, дакле, није био анти-Албанац, нити кажу да „није био светитељ“, како труби анти-православна господа.

Pin It on Pinterest

Share This