Select Page

Литургијом, духовном академијом и великим сабором вјерници Херцег Новог и Боке обиљежили су празник Успенија Богородице у манастиру Савина. Традиционално окупљање у порти манастира Савина почело је ноћ уочи празника програмом СПКД „Просвета“ из Херцег Новог. Духовној академији присуствовали су генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Слободан Бајић, конзул Зоран Дојчиновић, в.д. предсједника Општине Милан Вајагић, предсједница Скупштине општине Херцег Нови Данијела Ђуровић и друге званице.
Прота Милан Пајкановић из Бања Луке бесједећи је поручио да су одувијек наше цркве и манастири били стожери око којих смо се сабирали. Причајући о свом ходочашћу у Свету земљу, и поклоњењу на гробу Богомајке у Бетсиманији, прота Пајкановић је присутнима, а нарочито дјеци са Космета која бораве у Новом, пренио Њен благослов. Иначе, дјеца са КиМ, њих 110, борави у Херцег Новом захваљујући НВО „Сложно у невољи“ из Ниша који води Драган Благојевић. „Најљепше цвијеће које се креће то су дјеца. А ништа данас нема љепше од дјеце“, рекао је прота Пајкановић
О манастиру као зденцу ока, о светој тачки гдје се сустиже божја промисао са људском тријадом: вјере, наде и љубави, и о слављу Свете Госпође у Боки, црквама на Луштици и манастиру Ваведења говорио је парох луштички свештеник Никола Урдешић.
– Сабрали смо се у овој порти која не може да се смјести у вријеме јер је изнад времена. Она памти многе великане нашег рода од Светог Саве по коме се и ова цијела дубрава зове, Светог Петра Цетињског, Петра Другог Петровића Његоша, Саватија Љубибратића и мноштво монаха који су из манастира Твдош дошли овдје. Посебно се сјећамо оца Јустина Тасића који је сабирао овде народ. Бока Которска као завјет има 380 хришћанских светиња, а од тога 320 храмова је православних. Највише цркава је посвећен Пресветој Богородици. Многи су посвећени празницима Пресвијетле Богомајке. На Луштици од 18 православних храмова три цркве су посвећене Пресвијетлој Богородици што би могло да значи да су наши преци који су нам оставили велики број храмова водили рачуна о томе којем ће празнику да завјетују свој храм – рекао је Урдешић. Подсјетио је Урдешић и на запис Св. Николаја Велимировића који је забиљежио како се некада на Савини, за Госпођиндан сабирали Срби православни и Срби римокатолици, наглашавајући да би добро би било да поново дође то вријеме заједничког славља Богомајке.
На Госпођин дан литургију је служио игуман Варнава са свештенством и монаштвом. Служена је и вечерња и ношена литија. У пригодној бесједи прота Видо Вуковић из Бијеле, говорио је о животу Богомајке
– То је прослава јединствене особе на земљи, на чију смо се славу, моћ и љубав навикли. Богомајка је ћутке носила подвиг материнства и подвиг вјере. Апостоли и не само апостоли хранили су се дубинама њеног духа. Пресвета Богородица је била права хришћанка. Када је васкрсла постала је мајка цијелог хришћанског свијета, тражитељка изгубљених, нада за оне без наде. Надахнути њеним примјером тражићемо да нам носи васкрснуће душе у нека боља времена – рекао је прота Вукоивић.
На крају свечаности услиједило је поклоњење вјерника икони Чудотворне Богородице Савинске.

Зоран Шакотић

Извор: Дан

Фото: panoramatravel.rs (Архива)

Pin It on Pinterest

Share This