Select Page

Митрополит Венијамин „Молитва Господња“, игуман Сава „Хришћанске врлине и гордост“, Св. Лука Кримски „Тумачење великопосне молитве преподобном Јефрема Сирина“, игуман Нектарије „Недостојан је онај ко себе сматра достојним“, митрополит Антоније Сурошки „Молитве и живот“, само су нека од дјела која је објавио манастир Архангела Михаила – Михољска Превлака, а која су представљена прексиноћ на Тргу од ћирилице у Херцег Новом.
Игуман манастира, отац Бенедикт је истакао да су манастир и мјесто на којем је изграђен, својевремено походиле и стопе апостола Христове вјере и науке, и да се у вријеме Св. Саве тамо налазила Зетска епископија, којом су столовали познати епископи и светитељи као што су Иларион, Јестатије, Василије Сремац и многи други.
Како је нагласио, манастир је био стјециште духовних и културних догађаја и мјесто у којем су се писале и преписивале књиге, а да се данас покушава наставити ова света традиција.
– Објавили смо, у посљедњих пар година, двадесетак наслова. Теме које смо издвајали се тичу углавном оних које муче савременог човјека, попут „Жене хришћанке“, „Младима је потребна црква“, „Кад су свети били мали“, „Хришћанске врлине и гордост“… Теме су актуелне и људима приступачне. Конципиране су на начин да не буду дубоко теолошке или исихастичне него пријемчиве ширем кругу читалаца. Ипак у одабиру тема истичемо посебно значај молитве, покајања и поста, као и значај духовника. Дакле, све оно што би савременог човјека приближило Цркви и олакшало живот у садашња турбулентна времена када са свих страна имамо искушења – казао је отац Бендикт.
Истакао је да упркос неразрађеној дистрибуцији књига које су објавили брзо су нашле пут до читалаца што говори о томе да у њима и савремени човјек може наћи одговоре на изазове који га муче.
Поред књига, како је објаснио, издаваштво подразумијева и објављивање тематских свезака историје које садрже по двадесетак страна као што су „Превлачки свешетеномученици нису жртве Венеције“, „Св. великомученица принцеза Екатарина Синајска“, „Предање историје о страдању манастира и превлачких свештеника“, „Св. Јевстатије Превлачки“ итд.
До сада је објављено 16 а планирано је 20 књига.
Запретена прошлост
Васко Костић, истраживач националне традиције, нагласио је да је издаваштво, које није било строго везано за духовност, започело прије 30 година када су започела археолошка и истраживања Превлаке и када се указала потреба да се објелодани оно што се истражује.
Он је истакао, да се тада ушло дубоко и у историјска истраживања, па је прва књига носила наслов „Запретена прошлост Превлаке“, а посљедња „Крст и кругови“. Костић је указао на дјела која се баве хералдиком те грбаљским поријеклом цара Лазара, као и светињама у Црној Гори.

Ксенија Матовић

Извор: Дан

 

Pin It on Pinterest

Share This