Select Page

У касним поподневним часовима пред Цетињским манастиром је 30. августа завршен овогодишњи, 15. по реду сабор православне дјеце Црне Горе, који је окупио преко 1500 учесника, полазника школа вјеронауке при парохијским храмовима и манастирима из свих црногорских крајева.
У поподневном дијелу програма манифестације прво су подијељене награде учесницима ликовне радионице.
У категоријио дјеце до шест година награду је добио петогодишњи Филип Бошковић члан школе вјеронауке при подгоричком саборном храму Христовог Васкрсења.
Цетињанка Марија Капичић побиједила је у категорији дјеце од шест до десет година, а у категорији од десет до петнаест година награда је припала четрнаестогодишњој Рускињи Јелисавети Теплави.
Цетињски игуман архимандрит Методије (Остојић) дјеци је одржао предавање о историјском значају Цетињског манастира, а историчар Предраг Вукић о Првом свјетском рату.
Највише интересовање учесника сабора уобичајено је и ове године изазвао квиз знања из вјеронауке. Овога пута теме су биле 530 година Цетињског манастира и 520 година цетињског „Октоиха“, прве штампане књиге на словенском југу.
Треће мјесто је освојила екипа школе вјеронауке при манастиру Врањина, друго из Зете, док су побједници били чланови школе вјеронауке из Бијелог Поља.
За најбољег вјероучитеља у Црној Гори за 2014. годину проглашена је Тања Арсовић из Колашина.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This