Select Page

Светом архијерејском литургијом, коју су у Цетињском манастиру служили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Преосвећена Господа Епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и полошко-кумановски Јоаким са свештенством, јутрос, 30. августа је на Цетињу почео 15. сабор православне дјеце Црне Горе, манифестација која је ове године окупила преко 1500 малишана из свих крајева Црне Горе.
Манифестацију традиционално организује Православна Митрополија црногорско-приморска.
Митрополит Амфилохије је поздрављајући малишане казао да су дошли на Цетиње да се друже са најљепшим дјететом на свијетуГосподом Исусом Христом.
„Да цјеливате руку онога који га је крстио у ријеци Јордану, Светога Јована Крститеља, и да цјеливате и онај дио Часнога Крста на коме је Господ разапет. И да цјеливате и руку Светога Петра Цетињскога, нашега духовнога оца, а у исто вријеме да се сви заједно причестимо Тијела и Крви Христа Бога нашега“, рекао је Митрополит Амфилохије.
На крају Свете службе Владика Јоаникије је у архипастирској бесједи казао да у Цркви дјеца могу да се науче оном најважнијем, што нажалост не могу научити у нашим школама.
„Она ће добити вјеронауку, научиће се правој и истинитој вјери. Али не само томе него и култури и историји, и упутиће се у све оно што је корисно за душу. И онај родитељ који жели добро своме дјетету не само да му неће бранити да иде у цркву, на службу Божју него ће га сам у цркву водити“, поручио је Владика Јоаникије.
Потом је испред Цетињског манастира извођењем саборске химне и бесједом Митрополита Амфилохија свечано отворена овогодишња манифестација.
Митрополит Амфилохије је рекао да су се дјеца данас у име Бога љубави сабрала у љубави.
„Љубав Божја нас сабира овдје, око ове светиње. То је најважније, и ту љубав Божју ја желим вама. дјецо, љубав која вам је на грудима написана и која вам је у срцу уписана“, порручио је Митрополит црногорско-приморски.
Сабор се завршава у поподневним часовима, а дјеца полазници школа вјеронауке  из Бара, Будве, Бијелог Поља, Бијеле, Маина код Будве, Вирпазара, Врањине, Даниловграда, Доњег Грбља, Зете, Котора, Колашина, Кути, Кртола, Луштице, Мојковца, Никшића, подгоричких школа вјеронауке, Петровца, Паштровића, Пода, Ријеке Црнојевића, Сутомора, Спужа и Цетиња, показаће своје умијеће из играња, хорског и соло пјевања, рецитовања и цртања.
Предвиђен је и спортски програм, а у поподневним часовима на гумну испред Цетињског манастира наступиће госпођа Рада Мишев, уредник дјечје емисије Радија „Светигора“ „Споменак“.
Организована је и музичка радионица коју води хоровођа из Подгорице Ана Ненадић, док ће етно-појац Даница Никић из Бара извести стихове из „Луче микрокозма“.
Архимандрит Методије (Остојић), игуман Цетињског манастира говориће о историјској улози те светиње , а историчар Предраг Вукић одржаће предавање о Првом свјетском рату.
Приређена је и ликовна радионица под именом „Најљепше слово “Октоиха““, коју води игуманија манастира Дуљево монахиња Ангелина.
Биће одржан и квиз знања из вјеронауке, а потом ће бити проглашени побједници.
Овогодишњи сабор одржава се поводом 530 година Цетињског манастира и 520 година „Октоиха“, прве штампане књиге на словенском југу, а слоган сабора је; Славословимо у Тројици Јединога Бога.
Присуствују му представник амбасаде Руске Федерације у Подгорици Едуард Сертик и представници локалне управе Пријестонице Цетиње.
Р.В.
[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15426/30.08.2014_ZAPISI_Djecji%20sabor%20na%20Cetinju.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This