Select Page

 

naslovna_238Пјесма Мајци живота
Приказ 238. издања «Светигоре»

Са великим празником Успења Пресвете Богородице из штампе је изашао 238. број «Светигоре», образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Поводом празника на првим страницама објављена је пригодна бесједа Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског Амфилохија, коју је изговорио прије више година на Госпођиндан у Биочу. За њом слиједи бесједа блиставог богослова, почившег митрополита Антонија Блума «Мајка Божија и упокојени». О врлинском животу Пресвете Дјеве − оне која је читав свијет освештала својом утробом − казује се у тексту «Дух чедности» оца Јегија Вардатепа. Поводом празника Успења, једна читатељка је послала писмо у коме као студент биологије описује чудесну биљку под називом Богородичине сузе.
Успење Пресвете Богородице један је од дванаест највећих празника, коме је претходио двонедјељни пост, а овом празнику претходили су други велики празници, као Преображење, прије њега Илиндан, Видовдан, Петровдан.. . О светом Илији и моћи молитве пише свештеник Роберт Ј. Теклински.
На сам Илиндан одржан је велики научни скуп у Тополи посвећен великом јубилеју – 100- годишњици Првог свјетског рата. «Светигора» објављује предавање са тог скупа Ранка Гојковића под називом «Русија и Србија као последњи катехон који задржава свет од сила зла». Мр Павле Кондић открива свједочење митрополита пећког Гаврила Дожића о почетку ратног страдања српског народа 1914. године. А народу српском, као Христовом народу, страдање је суђено јер народ српски бира себи Царство небеско, као што га је изабрао свети Лазар 1389. године на Косовском боју, о коме пише др Милорад Вукановић. А своје небо мученички је задобило поклано живље из села Велике 1944. године. О тим ранама које Господ лијечи, поводом обиљежавања страдања једног села, читајте у репортажи Раја Војиновића.
Поред осталих репортажа ту су: «Долазак на огњиште предака», о екскурзији наших исељеника из Аргентине у Црну Гору, о прослави Петровдна на Цетињу «Свето сјећање на апостоле Петра и Павла», о сабору братства Самарџића «Заиграло срце на земљи прадједовској», о прослави Преображења на Кључком Тавору, о освећењу цркве у Зимници. Са овог освећења «Светигора» интегрално преноси бесједу владике Амфилохија «Георгијево име одјекује васељеном» и Матије Бећковића «Кућишта су црквишта». Ту је и репортажа о манифестацији Трг од ћирилице, која је овог августа духовно освјежила Херцег Нови.
Незаобилазне су и сталне рубрике: путопис − овога пута из Охрида, превод – «Књига Јездрина друга», поезија− за овај број Селимира Радуловића, приказ − «Житије преподобног Сергија Радоњешког» у издању Превлаке, сјећање − о крвавој жетви у Старом Грацком, помен − архиепископу Георгију Капсанису.
Читаоцима предлажемо веома занимљив и душекористан текст протојереја Џорџа Морелија, клиничког писхолога и породичног и брачног терапеута о етосу православног исцјељења, човјековом паду, обнови, тајни јелеосвећења.
На овогодишњем мајском засједању Сабора СПЦ изабрани су нови апостоли на њиви Господњој. Сазнајте који су то нови епископи Српске цркве.
Актуелне теме заокружене су у хроникама из свијета, помјесних Цркава, отачаствене Цркве и Митрополије црногорско приморске.

С. Ж.

Pin It on Pinterest

Share This