Select Page

У дане 25. и 26. августа 2014. г. у главном граду Ирана Техерану одржано је девето заседање Заједничке комисије за дијалог „Православље-Ислам“. Обрађена је тема „Важност учвршћења сарадње и међусобног упознавања Ислама и Православља“. На челу руске  делегације био је Високопреосвећени Архиепископ пјатигорски и черкески Теофилакт.
Заседање Заједничке комисије је отворено у конференцијској сали Организације за културу и исламске везе. Црквену делегацију је топло поздравио руководилац те организације Абузар Ебрахими Торкаман, који је одржао и уводно предавање.
Затим је Архиепископ Теофилакт прочитао поздрав Свјатејшег Патријарха Кирила учесницима дијалога, да би наступио с предавањем на тему „О сведочењу вере и садржини међурелигијског дијалога“.
Саветник иранског Председника  хоџат-ал-ислам Али Јунеси је говорио о политици своје земље у односу према верским мањинама.
Предавање ајатоле Мохамада Али Тасхирија, који је у дијалогу од самог почетка, било је посвећено неопходности заједничких напора у циљу превладавања екстремизма и насиља.
timthumb_7_0На крају првог дела форума Архиепископ Теофилакт је заблагодарио иранској страни на топлом и срдачном пријему и пожелео да се дијалог настави у овом духу узајамног упознавања, који је био карактеристичан и за све досадашње сусрете. Две делегације су размениле дарове.
Прва секција форума је носила назив „Верски екстремизам и начини супротстављања њему“.Отварајући заседање, хоџат-ал-ислам доктор Бехешти је изложио став иранских теолога о изворима екстремизма који се прикрива иза религије.
Предавање свештеника Димитрија Сафонова је такође било посвећено проблему екстремизма под верском преобуком. Он је укратко упознао окупљене са званичним саопштењима највиших представника Руске Православне Цркве по овом питању и даље говорио о резултатима анализа делатности екстремистичких група у Сирији и Ираку.
На секцији „Поштовање мученика у Исламу и у хришћанству“, којом је председавао Архиепископ Теофилакт, протојереј Владислав Ципин је поднео предавање „О подвигу и поштовања мученика у Руској Православној Цркви“. Предавање бившег руководиоца Организације за исламску културу и везе Момамадија Иракија било је посвећено поштовању мученика за веру у Исламу.
У наредној секцији су разматрана питања која су дотицана почев од самих почетака дијалога 1997. г. Архимандрит Александар (Заркешев) је казивао о историји Православља у Ирану. Стручњак за оријенталне студије Е.В. Дунајев је на персијском језику изложио научну анализу значаја рада ове Заједничке комисије за развитак међукултурних и међудржавних веза народа двеју земаља. Његово предавање је носило назив „Православље – Ислам – начин учвршћења поверења и ширења узајамних односа Русије и Ирана“.
Главни консултант Универзитета религија Мохамад Масџед Джамеи је излагао о изучавању Православља у научној традицији иранских богословских школа.
На иницијативу црквене делегације, 25. августа 20144. г. дошло је до сусрета с представницима хришћанских заједница Ирана, позваних на разговоре. Ту су се налазиле  највише личности Асирске Цркве Истока, Јерменске Цркве (Киликијски католикат), Асирске презвитеријанске цркве и друге хришћанских заједница. Архиепископ Теофилакт топло их је поздравио и говорио о настојањима Руске Цркве на помагању блискоисточним хришћанима.
Другог дана рада форума отворено је заседање секције „Верске мањине и неопходност мирног саживота у свету“. Протојереј Сергије  Звонаров је излагао на тему „Савремена миротворачка мисија Руске Цркве на Блиском истоку“.
Ректор Универзитета религија и богословско-правних школа А. Наваб је изнео своје виђење на тему саме секције, да би најзад ајатола Хадави Техрани у закључном предавању говорио о проблемима екстремизма који иступа под заставом религије.

Превео с руског  и приредио: Р. Ракић

Извор: СПЦ/Московска патријаршија

 

Pin It on Pinterest

Share This