Select Page

Православна Црква 29. августа празнује Дан иконе Мајке Божије „Тријумф Пресвете Богородице” (Порт-Артурска).
Од 27. августа у гарнизонском храму Црноморске флоте посвећеном Архистратигу Божијем Михаилу налазиле су се две копије те чудотворне иконе, које је урадио руски иконописац Михаил Осипенко. Иконе су допремљене у Севастопољ из града Покрова у Владимирској Области преко Москве и Керченског мореуза, где је аутомобил с иконама пропуштен преко реда.
Једна икона насликана је специјално за Севастопољ, у знак сећања на припајање Крима Русији, и предата је на дар гарнизонском храму Архистратига Божијег Михаила, где ће трајно остати.
Друга Порт-Артурска икона Мајке Божије под називом „Тријумф Пресвете Богородице”, која је више пута била у граду Љујшуњ (Порт-Артур), наставила је своје путовање по кримској земљи.
Јереј Михаил Мамајев, који је вршилац дужности старешине храма, на дан празновања иконе 29. августа је у храму Архистратига Божијег Михаила пред иконом одлужио молебан. Молебану су присуствовали морнари Црноморске флоте и бројни мирјани, који су у храм Божији дошли упркос раним јутарњим часовима како би молитвено заблагодарили Мајци Божијој пред Њеном чудотворном иконом.
После молебана отац Михаил се обратио пастви дирљивом беседом у којој је испричао историју настанка Порт-Артурске иконе Мајке Божије, која се руском народу открила уочи руско-јапанског рата 1905. године.
Након тога је икона Мајке Божије у литији пренесена у Кнез-Владимирску саборну цркву – гробницу адмирала, где је старешина цркве протојереј Алексиј Тупиков уз саслужење свештенства пред њом одслужио молебан. После тога икона је превезена у саборну цркву Светог Владимира у Херсонес, где су мнобројни парохијани за време Литургије могли да јој се поклоне.

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православи.ру

Pin It on Pinterest

Share This