Select Page

Пресвета Богородице спаси нас! Успеније Мајке Божје сведочи о томе да је Пречиста Дјева Богородица, која је у себе примила Извор живота, у себе примила и људску смрт, али ону смрт која представља прелазак у нови живот. Зато њену смрт не називамо смрћу него Успенијем и одласком из овог живота у нови живот. У овом дану сабирају се сви њени земаљски дани, а њено преславно Успеније је почетак новог живота у вечном и непропадљивом Царству Христовом.
VSlika (2)Пресвета Богородица је заштитница и  мале хришћанске заједнице у селу Палача, које је најстарије село насељено солунским добровољцима,  честитим Православним хришћанима. Празником Успења Пресвете Богородице са радошћу, у четвртак, 28. августа, код Часног Крста у центру села, прослављена је сеоска слава Велика Госпојина. Звоно са сеоског звоника позвало је народ на молитву, који је са побожношћу прилазио Часном Крсту. На вечерњем богослужењу извршено је благосиљање кољива и резање славског колача у присуству верног  народа. Овогодишњи кум Радован Шијан, са својом супругом и децом, са искреном хришћанском љубављу а у славу и част Успења Пресвете Богородице,  припремили су славски колач  и жито. Кумство за следећу годину је преузела госпођа Љубица Маричић из Палаче.
Надлежни парох, протонамесник Миљен Илић, у пригодној беседи обратио се кумовима  и сабраном народу Божјем, честитајући свима овај велики празник са жељом да се и до године прослави овако лепо и свечано. Овом приликом  господин Петар Вукојевић из Палаче, одборник Црквене Општине, у име председника уручио је  захвалницу овогодишњем куму о Сеоској слави.

Извор: Епархија осјечко-пољска и барањска

Pin It on Pinterest

Share This