Select Page

Завршетак успенског поста и празнично славословље у Дрнишкој парохији испунила је ове године необична духовна радост. Пресвета Богомајка својом чудотворном иконом дрнишком сабрала је по први пут послије дужег низа година у необично великом броју вјерни православни народ са разних крајева свијета.

Празновање је почело  14.08. 2014. изношењем  чудотворне иконе Богородице дрнишке из олтара у централни дио храма саборне цркве Успења Пресвете Богородице. Наредног дана, 15.08. у 18 часова служен је акатист чудотворној икони у присуству тридесетак вјерних, а током цијелог поста вјерни су притицали учестало да цјеливају икону. На завршетку поста, у сриједу  27.8.2014. године, у навечерје великог празника, служено је вечерње богослужење, а у наставку поново акатист чудотворној икони. Овај предивни акатист, благословен од преосвећеног епископа Фотија, а дјело нашег даровитог земљака и сабрата на њиви Господњој, оца Рајка Раича, родом из Велушића, веома се лијепо дојмио и  дотакао срца неколико десетака вјерних из Дрниша, Книна, Сплита и сусједних села.

На дан празника Успенија Пресвете Богородице служена је св. Литургија y 9 часова. Литургијско сабрање предводио је  о. Ђорђе Веселиновић уз саслужење о. Станка Антића. Прелијепи литургијски догађај, у коме је учествовало преко 120 људи, увеличан је заступништвом пресвете Богомајке која је својом чудесном иконом сабрала народ вјерујући са свакојаких страна: из Книна, Сплита, Шибеника, из удаљених земаља – Њемачке, Словеније и  САД, па чак и Дрнишане римокатолике у немалом броју. На крају богослужења лијепу  бесједу је  проузнио домаћин, старјешина храма o. Драган Зорица, у којој је, након изложења кратке историје  празника Успенија, истакао и нагласио немјерљиву улогу Пресвете Богородице у Божанском Домостроју Спасења људског рода  и значај њеног сагласја са Божијом вољом да прими у своју утробу Сина Божијег – богомладенца Христа. Као таква, она својим тијелом  не подлијеже пропадљивости и смрти, као ни Страшном Суду другога Христова доласка, но се директно узноси у Царство Божије од стране њеног Сина који се и сам узнио, и који својим боравком у њеној утроби освећује и њено тијело; а у Царству Божијем  она је изнад свих ангелских сила, „часнија од херувима и неупоредиво славнија од серафима“. Потом је о. Драган појаснио народу и јеванђелску перикопу о Марти и Марији, истичући да и ми треба да „добри дио“ изаберемо –  у слушању и држању ријечи Божије – баш као и Марија која је добри дио изабрала. Напослијетку, наш домаћин је свим срцем заблагодарио Господу и Пресветој Богородици који су својим посредништвом након толико година поново привукли народ у толиком броју, што означава прекратницу у историји овог далматинског краја: почетак преображаја и духовне обнове.

Извор: Епархија далматинска

Pin It on Pinterest

Share This