Select Page

Литургију су служили архимандрит мр Кирило Бојовић, професор Цетињске богословије и главни и одговорни уредник часописа Светигора, Ректор Цетињске богословије и парох цетињски протојереј – ставрофор Гојко Перовић и протођакон Игор Балабан.
После причешћа вјерних, литургијског сабрања и литије око цркве Успења Пресвете Богородице, освештан је и пререзан славски колач, и окађени су и преливени гробови оних који почивају поред ове цркве.
Потом је све сабране вјернике поздравио о. Гојко Перовић. У име вјерника и братства Милића овом приликом обратио се и г. Чедо Милић.
Обновљену цркву у селу Ресна у Бјелицама, освештао је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије 2011. године.
Црква војводске куће Милића је специфична по пушкарницама које су уграђене у сами зид храма, а цијели објекат има посебан значај за то братство, као и за цијеле Бјелице. Најзначајнији догађај везан за тај крај десио се 1714. године када је Црну Гору напао везир Ћуприлић. У тој цркви затворилили су се Милићи, на челу са војводом Милијом, борећи се седам дана без престанка, док им је нестало муниције. Након што им је нестало муниције, Турци су провалили у цркву разбивши олтар, и убили их. Тај догађај је опјевао и ПетарII Петровић Његош, чији стихови су урезани изнад врата у цркву.

Извор: Радио Светигора

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15418/28_08_2014_slava_crkve_u_cucama.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This