Izaberite stranicu
У својој проповеди на празник Успења Пресвете Богородице Његова Светост патријарх Кирил је истакао да живот по закону сопственог «ја», тежња ка сталном задовољавању својих потреба и потпуно искључивање других људи из свог живота не воде човека ка срећи.
«Ко од нас може да покаже прстом човека и да каже: ‘како је срећан’? Само онај ко не зна какав је његов живот,» – истакао је патријарх.
«Човек може да се вози добрим колима, да живи у предивној кући, да ужива у високом друштвеном положају и да са стране изгледа срећан и успешан, али сам схвата да уопште није тако. Његов живот се претвара у страшни ковитлац, зато што се стално појављују нове препреке које треба да савлада како би задовољио потребе свог «ја» – у неку трку у затвореном простору попут зачараног круга, у којем уопште нема напредовања. Најмања тешкоћа, неуспех у каријери, болест и сукоб тешко погађају човека, а често га избацују на маргине живота. Како много тамо, на овим маргинама, има гордих људи који нису остварили циљеве које су сами себи поставили! А такви људи посебно пате кад услед промене спољашњих околности не могу да задовоље своје потребе,» истакао је поглавар Руске Цркве.

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.ру

[wpaudio url=” http://www.patriarchia.ru/db/text/3712805.html#” text=”Литургијска бесједа Патријарха Кирила на велику Госпојину”]

Pin It on Pinterest

Share This