Izaberite stranicu

На празник Успења Пресвете Богородице у Острогу су служене свете литургије у Горњем и Доњем манастиру, а сабрао се велики број вјерника.
Свету Литругију у Горњем манастру на платоу служили су подгорички парох јереј Предраг Шћепановић и јереј Иван Петровић из Лознице.  Након читања Светог Јеванђеља од јеванђелисте Луке, сабраном народу се литургијском бесједом обратио о. Предраг. Он је подсетио присутне на речи Светог владике Николаја да је свака Света Литургија заправо сабор неба и земље и разговор нас који ходимо земљом са онима који су сада у Царству Небеском. Према његовим ријечима, Богородица је наша нова Ева.
– Наша нова Ева, Пресвета Богомајка враћа достојанство правом човјеку, враћа наду у живот и доноси радост кроз Сина свог јединородног богочовека Исуса Христа. Она је кротко и смирено примила најљепшу вијест коју је небо послало земљи, а то је да ће Бог постати човјек. Дух Свети оваплотио је Богородицу и дао да се из Ње роди спаситељ свијета – казао је о.Предраг.
Он је такође објаснио и значај данашњег великог празника.
– Празник Успења Пресвете Богородице је празник када у Цркви кажемо да је Бог дошао да претвори смрт у сан из кога Он буди сваког човјека. Прва која је прошла кроз то уснуће је Пресвета Богородица и наша заступница пред Светом Тројицом која је уснула на данашњи дан. Сви они који немају своју мајку, имају мајку Цркву и имају мајку Богородицу коју дозивамо у свим нашим невољама и тугама – казао је јереј Предраг Шћепановић и савјетовао присутне да када год присупају Мајци Божијој, да јој се обрате смирено и са вјером надом и љубављу и да ће тако молитве бити услишене.
Током бесједе, он се осврнуо и на велику љубав Светог Оца Василија према Богородици.
– Храм Ваведења Пресвете Богородице у коме чудотворе мошти Светог Василија, миљеника Пресвете Богородице позива нас на чедност. Позива све мајке на рађање, позива нас да њубимо једни друге. Молите све великом испоснику и молитвенику Светом Василију који је сузама гријао хладне острошке стијене – поручио је о. Предраг и позвао присутне да посте. Током Литургије у Горњем манастиру причеститли су се они који су постили Великогоспојински пост.

У цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, Свету Литургију на данашњи празник је служио намјесник манастира протосинђел Павле, уз саслужење јереја Ђорђа и ђакона радмила Чизмовића. У пригодној бесједи о.Павле је рекао да данас славимо блажено упокојење Пресвете Богородице и да то људи који нису Хришћани тешко могу да схвате.
– Људи без духа се могу запитати како ми Хришћани можемо да прослављамо смрт. Mеђутим, ако зађемо мало дубље и сагледамо околности под којима се Мајка Божија упокојила, наш ум ће се просвијетлити и радоваће се. Пресветој Богородици сам Господ Исус Христос је објавио дан Њене кончине и дао јој у руке рајску гранчицу коју је она касније показивала апостолима. Када су заједно сви били на молитви, просторија се одједном испунила свјетлошћу и Господ прими у наручје душу Пресвете Богородице, а Њено тијело обасјано сјетлошћу апостоли су носили кроз Јерусалим – казао је о.Павле.
Он је казао да се том приликом сабрало мноштво Хришћана да испарате Мајку Божију.
– Изнад одра Пресвете Богородице био је облак, у коме су пјевали хорови анђела и сав народ је то видио. Тада су безбожници и првосвештеници кренули да сруше Њен одар.  Међутим, тада је за све њих тијело Богородице постало невидљиво.   – објаснио је о.Павле и додао да Пресвета Богородица и њен живот, као и њено успење дају нам снаге да се боримо кроз живот и да славимо Бога нашега, Оца и Сина и Светог Духа.
И у Доњем манастиру сабрао се велики број вјерника, а након Свете Литургије и причешћа присутни су у порти добили послужење.

Жељко Вуксановић

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This