Select Page

Дана 27 августа 2014 г. вечерње богослужење у којем је учествовало свештенство и монаштво далматинске епархије , започело је молитвено прослављање великог празника Успења Пресвете Богородице.

Молитвеном скупу је био присутан већи број људи вијерника који су узели учешће у молитви. Послије вечерњег богослужења обављена је литија око манастира са чудотворном иконом Пресвете Богородице Одигитрије, а на улазу у сами храм по завршетку литије, благовјерни народ је цјеливао икону и провлачио се испод иконе, а свештеник их је помазивао светим уљем по древном обичају како је то некад било за здравље и благослов.

Други дан 28 августа 2014 г. служена је света архијерејска Литургија којом је чиноначалствовао његово Преосвештенство Епископ далматински г.г. Фотије са свештенством и монаштвом епархије далматинске.

Литургији је присуствовао велики број вијерника који су једва стали у свети храм, а већи дио се причестио.Послије Свете Литургије Епископ Фотије, осветио је нова манастирска звона која је донирао манастиру за здравље и спасење своје породице г. Радивој Малић из Минхена.

По благосиљању  славског колача,   Епископ Фотије се обратио благовјерном народу пригодном бесједом у којој је објаснио значај овога великог Празника Успења Пресвете Богородице и колико је важно за спасење свакога крштенога човјека да учествује у светим тајнама Цркве Христове а посебно  Свете тајне Евхаристије без које нам нема спасења.

Овом пригодом су одликовани епископском граматом признања заслужни људи који су својим прилозима помогли обнову манастира Крупе, г. Радивој Малић и Његош Вуковић из Минхена.

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави за госте манастира Крупе.

Игуман Гаврило Стевановић

Извор: Епархија далматинска

Pin It on Pinterest

Share This