Select Page
Радна група активиста Православног удружења ,,Свети Сава“ из Новог Сада је боравила у Призрену од 13- 24.августа, како би учествовали у рашчишћавању и уређењу порте цркве Богородице Љевишке. Активисти (њих осморо), су били смештени у новом конаку манастира Свети Архангели, одакле су свакодневно одлазили до цркве Богородице Љевишке да обављају планиране активности. По раније направљеном плану, они су кренули са рашчишћавањем порте ове средњовековне светиње, која је страдала 17. марта 2014. када је и кућица у порти делом урушена.
Како је немогуће урадити реконструкцију те кућице, конака, у порти, по раније добијеном благослову, ми смо је потпуно срушили и очистили двориште, а на њеном месту ће, касније, бити подигнута нова кућа – рекао нам је груповођа, активиста Сретен Мијовић из Београда. Осим радова у порти Богородице Љевишке, неколико људи из наше групе је радило, крчило нешто и око Призренске Богословије, а по благослову оца Слободана, рашчистили смо и део порте цркве Светих Врача у Призрену.
Од Сретена смо сазнали да је једна група активиста из њиховог Удружења у јулу радила на санацији Милошевог конака у манастиру Дечани, а да је његова група радила у манастиру Хиландару, затим у Какову, метоху манастира Хиландара у Грчкој, као и на црквеној земљи у Уранополису где су крчили неку шуму оштећену од пожара.
Као и осталима из групе, и Сретену је ово први боравак у Призрену, али је још од раније везан за Косово и Метохију. Његова мајка је родом из Липљана, а отац му је у једном периоду службовао на Косову и Метохији. За Богородицу Љевишку га везује и чињеница да је његов ујак Петар Балабановић радио на реконструкцији ове светиње 1951.године, као свршени студент Више уметничке школе, док је радио у Заводу за заштиту споменика културе Косова и Метохије.
Иначе, Сретен Мијовић је завршио Факултет драмских уметности, по професији је филмски и телевизијски продуцент, организатор, и дугогодишњи члан Удружења ,,Свети Сава“. Тренутно је без посла па може више времена да проводи на овом хуманитарном раду преко Удружења. Осим Сретена, још четворица из групе су Београђани, два момка су дошла из Бања Луке, а један је Обреновчанин, који је са спашавања и обнове Обреновца од поплава, дошао да помаже светињама Призрена. Сви они усклађују свој хуманитарни рад у Удружењу, са одморима или слободним данима, које добијају од предузећа у којима су запошљени.
Осим што су највећи део времена у Призрену проводили радно, ови хумани људи из Удружења, учествовали су и на Литургијама које су служене у Св. Архангелима и у цркви Св. Ђорђа. Посебна радост за све њих је било крштење једног од њих у цркви Богородице Љевишке. Игуман Св. Архангела, отац Михајло и парох призренски отац Слободан су крстили Павла Илића, чији је отац родом из Липљана, а кум је био Жарко Мартиновић из Обреновца. Ово је било и прво крштење у овој призренској светињи после 15 година.

***

Православно удружење ,,Свети Сава“, чији су ови вредни и хумани људи чланови, је основано 1995. године, а регистровано 2000. године уз благослов манастира Хиландара са седиштем у Петроварадину и броји тренутно око 20.000 чланова. Удружење своје активности обавља са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског господина Василија. У току свих ових година живе активности, која је базирана на тесној сарадњи са Српском Православном црквом и светим манастиром Хиландаром, чланови Удружења су се осведочили као квалитетан ослонац својих парохијских цркава и показали да имају снаге и вере да на разне начине учествују у обнови многих светиња, а поготово манастира Хиландара. Након катастрофалног пожара који је задесио манастир Хиландар, организоване су групе добровољаца – радника, који својом физичком активношћу дају допринос обнови Хиландара.
Осим Хиландара донаторске активности овог Удружења су устројене ка светињама на Косову и Метохији и свим другим српским светињама. Удружење организује и поклоничка путовања ка Светој Гори, Светој земљи и другим светињама, организује разне духовне трибине,предавања, промоције, ради на повезивању православног живља на територији Србије, простора бивше Југославије и дијаспоре, са акцентом на очувању свете православне вере, језика, писма, националне историје, обичаја и са жељом да сваки појединац буде карика у обнови и очувању светиња.
Седиште Православног удружења“ Свети Сава“ је у Новом Саду са подружницама у Београду, Будимпешти, Бања Луци, Нишу, Лесковцу, Неготину и Шапцу.

Оливера Радић
Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This