Select Page

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије одржао је молитвено радни састанак са старешинама манастира подручне Епархије бихаћко-петровачке. Састанку су присуствовали Високопреподобни оци: архимандрит Серафим (Кужић), настојатељ манастира Рмња, игуман Василије (Рожић) настојатељ манастира Клисине, протосинђел Венијамин (Ковачић), монах при Епархијском двору у Босанском Петровцу, протосинђел Варнава (Дамјановић) намјесник манастира Трескавца и преподобни јеромонах Теофило (Ђуричић) намјесник манастира Глоговца. Поред свештеномонаха старешина манастира састанку су, по благослову Епископа присуствовали и парохијски свештеници протојереј Здравко Богојевић и јереј Бојан Митрић.
Основна нит водиља током састанка била је улога монаштва у унутарњем животу и спољашњој мисији Цркве.  Епископ Атанасије истакао је значај монаштва у животу Цркве рекавши да је за монахе подручне Епархије јако важно созерцање свога властитог монашког живота, а у зависности од специфичног положаја Епархије бихаћко-петровачке, важно је сведочење монаха и уопше  мисија Цркве међу „биолошком браћом“. Епископ Атанасије је нагласио да монаштво на подручју Епархије бихаћко-петровачке, због све мањег броја православних верника, због недостатка наталитета, и одласка младих, може да има велику улогу и задатак у смислу сведочења Христа међу људима мухамеданског исповедања вере. Исто тако Епископ наглашава да је неопходно стално се подсећати на етос монаштва који садржи саборност, а не искључивост другога, и да само кроз истинско упражњавање монашких завета, на које се треба свакодневно подсећати, доводи до тога да монаси другима нелицемерно приближе Светлост, тј. Господана нашега Исуса Христа.
На крају овог разговора Епископ Атанасије је зхвалио старешинама манастира на одзиву, и присуству радном састанку и пожелео умножење братства у њиховим манастирима.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Pin It on Pinterest

Share This