Select Page

Светом литургијом, литијом, резањем славског колача и освећењем грожђа, у уторак, 19. августа, свечано је прослављена крсна слава храма Преображења Господњег у сарајевској општини Ново Сарајево.
Свету литургију служио је протојереј-ставрофор Ранко Билинац уз саслужење протојерејâ-ставрофорâ Миломира Ковача и Јадрана Даниловића, јерејâ Предрага Масала, Милорада Милинковића, Дарка Ђога и Видака Вујадиновића, те протођакона Митра Танасића.
Овогодишњој крсној слави храма кумовала су браћа Синиша и Љубиша Додик из Источног Сарајева, који су за око 500 присутних вјерника приредили богату славску трпезу.
Свештеник у преображењском храму и декан Богословског факултета у Фочи јереј др Дарко Ђого рекао је да је једна од порука Преображења као празника и вјере да никада не треба гледати само тренутну ситуацију.
„Живимо у историјском тренутку, малом исјечку времена и често кажемо да је он тежак. Све је у Божјим рукама – наше је да постојимо, да свједочимо вјеру, да не дамо да се угасе жртвеници и светилишта која су нам оставили наши оци“, рекао је отац Дарко и навео да малобројни Срби који живе у Сарајеву чине стабилну вјерску заједницу, те додао да се нешто мање обављају црквена вјенчања и крштења, док су позиви за сахране нешто чешћи.
„Све ово данас је далеко од онога како је било прије рата. Демографија се поприлично промијенила, али нисам од оних који очајавају и сматрају да су историјски моменти заковани у времену. Протеклих 20 година не могу да избришу 1000 година историје постојања Срба на овим просторима и у овом граду“, нагласио је свештеник Ђого.
Кум црквене славе Синиша Додик рекао је да су сарајевски Срби, као и ова црква, у протеклом рату доста страдали.
„Лијепо је када човјек на неки начин може да врати оно што је Црква сваком од нас пружила. Сарајевским Србима који су промијенили мјеста пребивалишта, као што је то учинила и моја породица, Црква је пружила снагу да издржимо ратни и послијератни период“, рекао је Додик.
Он је подсјетио да је ова црква обиљежавала Преображење деценијама прије посљедњег рата и окупљала велики број вјерника, док сада све већи број вјерника долази углавном из Источног Сарајева и околних мјеста.
У поподневним часовима храм су посјетили премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић и високи представник Међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко.
Уочи празника у храму је служено Вечерње, које су служили свештеници Владимир Ступар, Бојан Зекић, Душко Лаловић, Дарко Ђого и јеромонах Стефан Поњарац из Британско-скандинавске епархије.

Извор: Епархија дабробосанска

Pin It on Pinterest

Share This