Izaberite stranicu

14. августа, у навечерје празника открића и преноса моштију Светог мученика и архиђакона Стефана, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије служио је празнично бденије, а на дан празника Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства и свештеномонаха Православне епархије врањске, у манастиру Светог Стефана у Горњем Жапском, који је обележавао своју храмовну славу.

Свету Литургију појањем су пратиле монахиње из манастира Светог Стефана, Светог Пантелејмона и Светог Прохора Пчињског, као и многи благочестиви верници.

Епископ Пахомије је свим присутним верницима честитао овај велики празник и потом одржао беседу, подсећајући окупљене на животСветог архиђакона Стефана, који је својим животом показао спремност да за Истину умре, како би кроз Истину вечно живео и заједно са свима светима био трајно надахнуће онима који смисао свог живота налазе у ономе што је свето, племенито и узвишено.

Пред крај Богослужења, после заамвоне молитве и трократног опхода око храма, Епископ Пахомије извршио је обред резања славског колача. Овогодишњи кум славе био је Новица Митић из Доњег Жапског.

На крају молитвеног сабрања, уследило је послужење за све пристне, које је сестринство ове свете обитељи, на челу са игуманијом Јефремијом, с љубављу припремило.

Извор: Епархија врањска

Pin It on Pinterest

Share This