Izaberite stranicu

Колона од више хиљада поклоника кренула је у уторак (3.јуна) у годишњу Великорецку литију од Свето Успењског Трифунова манастира у Кирову, саопштава Интерфакс-религија. Директно из Кирова је изашла колона од 33 хиљаде људи. Њима предстоји да пређу 150 километара, преко шума, поља, мочвара пратећи икону светог Николе до мјеста њеног чудесног јављања на ријеци Великој и обратно, саопштено је из прес служби регионалних власти. Обезбијеђена је сигурност ходочасника, током читаве маршруте они могу добити медицинску помоћ, храну и преноћиште, нарочито инвалиди и дјеца којих није мало. Сви учесници литије су под личном контролом предсједника региона.
Ове године Великорецка литија је јубиларна. Навршава се 400 година од другог доласка у Москву чудотворне великорецке иконе светог Николе и 25 година обновљења ове литије. Главне свечаности се одржавају 5. и 6. јуна на ријеци Великој и у Спасо Преображењском Никокољском мушком манастиру села Великорецко, гдје су ради одмора поклоника подигнути шатори.
Почетак традиције Великорецке литије повезан је са обретењем иконе светог Николе на обали ријеке Велике 1383. године. На речној обали подигнута је дрвена капела, која је постала мјесто поклоништва.
1392. године икона је послата у град Хлинов, касније назван Вјатка, а још касније Киров. Узевши икону, житељи Хлинова су дали завјет да ће једном годишње икону светог Николе враћати на обале ријеке Велике на мјесто гдје се она јавила.
Први пут Патријарх московски и све Русиије Кирил обратио се видео посланицом поклоницима Великорецке литије. Ово обраћање Патријарха учесници литије видјели су пред само кретање на великом монитору у Труфуновом манастиру.

Са руског: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This