Izaberite stranicu

У Задужбини Илије Коларца, на месту где се деценијама негује и чува култура, језик, песма и где се окупљају уметници широм Васељене, свечано су Духовским тропаром отворене 4. јуна 2014. јубиларне десете Духовске свечаности.
– Пре десет година, на иницијативу протојереја-ставрофора Драгомира Санда, Духовске свечаности су настале као продужетак литургијског сабрања Цркве, као обнављање истинске радости коју су осетили Свети апостоли. После толико година рада, Духовске свечаности превазилазе уско религиозни карактер и сада већ постају значајан културни догађај у календару Београда – казивао је у поздравном слову ђакон Саво Милин  у име братства цркве Ружице и капеле Свете Петке.
Духовске вечери на радост свих окуљају бројне уметнике који свој таленат уграђују у биће Цркве према талантима којима их је Господ обдарио. Празнујући силазак Духа Светога, наша Црква је и кроз духовске вечери сабирала благочестиви народ укрепљујући га у вери и љубави, произносећи сведочанство о Господу нашем.
– Данас су Духовске свечаности морални светионик нашег народа. Јер, у доба када лутамо и као држава и као појединци, у доба када нам се намећу нека друга правила која нашој традицији и систему вредности нису позната. Црква треба да зове и окупља своја чеда око ситинских врлина. Не само што је Црка позвана да чува хришћанство и морал, задатак је и да подржава културно наслеђе и да подстиче на стваралаштво – поручио је ђакон Саво Милин.
Патријарашки благослов пренео је новопостављени Епископ аустријско-швајцарски Андреј казујући благочестивом народу окупљеном на овом културно-духовном сабрању поуку о силаску Духа Светога. У пратњи Преосвећеног владике Андреја били су протојереј-ставрофор др Саво Јовић, секретар Синода и протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо.

***

Има право свако дете да тражи бољу дугу да му обасја свет

Како и казују стихови песме, свако наше дете има права која су нам оставили наши преци а међу њима први, Свети Сава! Своје право да позову све присутне, као и другу децу и одрасле који нису могли да присуствују синоћњем догађају, да се нађу при руци онима који су пострадали у поплавама, искористила су деца из дечијег хора Чаролија и ансамбл Тинејџ чаролија (предводи Леонтина Вукомановић).
Чаролију песме, стиха, приче, лепоте наставили су: певачко друштво Станковић (диригент Небојша Цвијановић), ансамбл Таурунум са посебним младим гудачким ансамблом и клавирским трио Долче, изузетан састав Мали Таурунум.
Ансамбл Оперетика  оснвоан 2000-те године у Музичкој школи Станковић, је песмом Што се боре мисли моје прославио Корнелија Станковића у овој години када се навршава стотину година од његовог упокојења.
Овогодишње Духовске свечаности обележавају 200 година од великих страдалника и подвижника, па је драмски уметник Андреј Шепетковски казивао о Ђакону Авакуму и Игуману Пајсију, о Београду који има свој Пут суза.
Без хлеба, без Мрве хлеба како слови песма коју је прочитао млади глумац Предраг Васић, без славе Господу песмама Тебе појем, Херувимском песмом… (хор Певачко друштво Станковић) и без поруке Буди човек, сине моје  (из песме „Ако“ Радјарда Киплинга коју је произнела драмски уметник Биљана Ђуровић ) није се могло завршити синоћње свечано отварање десетих по реду Духовских свечаности.
Наша Црква је синоћ окупила свет око себе; добровољни прилог је прикупљен за пострадале у поплавама.

Зорица Зец

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This