Izaberite stranicu

Свечаном академијом , поучом бесједом, богатим и разноврсним програмом у препуној сали Дома омладине у Голубовцима у уторак 3. јуна ове године прослављен је св. Јован Владимир. кога Зета и Зећани прослављају као свог небеског покровитеља, као своју славу.
Овогодишњу беједу изговорио је протојереј Слободан Зековић, парох даниловградски који је истакао да словенска и српска ријеч мученик јесте певод грчке ријечи мартир, а која значи и свједок
„Православна Црква је по својој природи, од свога почетка, Црква свједочења и свједока, односно Црква мученика и светитеља. Сам Господ наш Исус Христос открива на се и показује као мртис, вјерни Свједок Божији, Свједок Истине која јесте Он Сам и коју Он проповиједа и открива свему свијету“.
Отац Слободан је подсјетио на животни Светог Јована Владимира и на ријечи попа Дукљанина који за њега каже да је прави светац, сваком мудрошћу и светињом украшен,
„Личност св. Јована Владимира, његова вјера коју је посвједочио својим врлинским јеванђељским животом и његова жртва за Истину и Правду Божију, представљају крајеугаони камен на коме су каснији наши владари, пастири и учитељи зидали и уграђивали себе у национално и духовно здање нашег народа“,
„Све што је свето и честито у роду нашем било кроз сву нашу историју, изникло је из светог коријена благочешћа које је прије хиљаду година посадио свети Јован Владимир зетски краљ мученик“, закључио је отац Слободан Зековић.
У културно-умјетничком дијелу програма учествовали су Српско пјевачко друштво „Светосавник“, Ирена Мердовић и Весна Шарац, професорице средње музичке школе „Васа Павић“, Миљан Лакићевић, ученик ове школе, Ђурђина Никчевић и Јелена Алигрудић, те ученице Основне Школе „Милан Вуковтић“ Ирина Милена, Теа, Божидарка и Кристина, Етно група Зора из Бара, гуслари Владимир Вуксановић и Максим Војводић и Фолклорни Ансамбл „Црна Гора“.
По завршетку академије на бини је саборно пререзан славски колач након чега је дружење настављено у просторијама Дома омладине уз трпезу братске љубави.
Н.П.

Pin It on Pinterest

Share This