Izaberite stranicu

Откако је метална црква Свете Тројице постављена на врх планине Румије повише Бара на Тројичиндан 2005. године, трају приче да ли да она остане на том месту или не, а са њом и румијска литија.
Предање по којем ће на врху Румије „долетети црква са неба на свој прастари темељ“ остварило се пре девет година, уз помоћ хеликоптера Војске Србије и Црне Горе. Међутим, Управа за заштиту културних добара прогласила је култ Светог Владимира новим нематеријалним културним добром, док се у решењу те институције наводи да је једна од мера заштите предложено измештање цркве Свете Тројице са Румије.
Стручни тим на „Блаборату о културним вредностима култа Светог Владимира“ ради већ више од годину дана, и прошле године позвао сам их да дођу на Тројчиндан у Микулиће и да идемо заједно у литији на Румију, да виде о чему пишу. Нису дошли. Према оцени стручног тима, „црква на Румији девастира култ“ (светог Јована Владимира), па је њихова препорука „да је потребно уклонити“ каже за „Новости“ Јован Пламенац, надлежни барски парох.
Он додаје да ће „култ Светог Владимира бити заштићен као нематеријално културно добро Црне Горе до овогодишње процесије изношења Владимировог крста на врх Румије“.
Знате ли што ово значи? Оптужиће Православну цркву да девастира црногорско нематеријално културно добро и забраниће ове године процесију. Наравно, то што ће да забране литију нас се не тиче. Ми ћемо и ове године, као и стотинама година до сада, на Тројчиндан изаћи на врх Румије каже Пламенац.
Он наводи да је безочна неистина да је обнова цркве Свете Тројице 2005. године учинила да у румијској литији више не учествују муслимани и римокатолици.
Не знам колико већ пута сам написао да је румијска црква оваплоћење наде, жеље, молитве, те награда за труд свих оних православаца, муслимана и римокатолика који су вековима износили по камен у литији на врх Румије. Они то камење нису изнели да би га, након обнове цркве Свете Тројице, групица црногорских уметника у деструктивном перформансу који је директно преносила једна црногорска телевизија, разбацивала около истиче Пламенац. Али, пропагатори оптужбе да је обновом румијске цркве православна црква нарушила барски међуверски склад, упорно, као покварена плоча, понављају исте речи.
Наш саговорник на крају додаје да ће сву своју дедовину у Бољевићима, у Црмници, преписати ономе ко докаже да је у румијској литији било више муслимана или римокатолика, пре него што је обновљена црква Свете Тројице на Румији, него годину, две, пет, након њеног обнављања 2005. године.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије проклео је онога ко сруши цркву на Румији, поручујући да градња храмова није државно нити питање за министре, већ за поглаваре трију конфесија које постоје у Црној Гори.
Ко сруши тај храм, Бог га срушио, и њега и његово потомство и часни крст му судио поручио је Митрополит.

Велиша Кадић

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This