Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог цара Константина и царице Јелене, са свеђштенством Свету службу на остацима манастира Ратац код Бара.
У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да је виђење Часнога крста које је имао цар Константин промијенило судбину тадашње Европе и читавог свијета.
„И виђење онога натписа ОВИМ ПОБЈЕЂУЈ одиграло је пресудну улогу у његовом животу. Преко тог виђења он је истински духовно прогледао, попут апостола Павла, онога Савла када је ишао у Дамаск да гони хришћане“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Митрополит Амфилохије је казао да Свети цар Константин не само да је слободу Цркве да се слободно проповиједа име Христово него је постао и утемељитељ хришћанске државе.
„Видјевши да не може да промијени државу, да промијени народе који су били сабрани у тој држави, да промијени власт ако остане у Риму паганском, многобожачком, он је пренио своју престоницу у мали градић Визант на размеђу Европе и Азије“, рекао је Владика и додао да му Запад ни до данашњег дана то није опростио.
„То је људски, али није и добро“, рекао је Митрополит Амфилохије.
На крају Литургије благосиљан је славски колач, а потом је приређено послужење.
Митрополит Амфилохије је по завршетку данашњег саборовања на Ратацу у барском дворцу краља Николе благословио и отворио научни скуп о Светом Јовану Владимиру, који се одржава у склопу овогодишње манифестације „Дани Свето Јована Владимира“.
Р.В.


Pin It on Pinterest

Share This