Izaberite stranicu

Суданске власти ће ослободити жену осуђену на смрт под оптужбом за одрицање од ислама, саопштено је из Министарства спољних послова ове земље.
Меријам Ибрахим, која се породила у притвору, биће ослобођена за неколико дана, казао је званичник у разговору за британски ВВС.
Абдулах Алзарег, секретар Министарства спољних послова, казао је да Судан гарантује вјерске слободе и да је посвећен заштити жене.
Међународна заједница је једногласно осудила пресуду суда у Судану.
Двадесет седмогодишња госпођа Ибрахим је одрасла као хришћанка, али суд је саопштио да се она сматра муслиманком зато што је то вјера њеног оца.
Она је одбила да се одрекне хришћанства и осуђена је на смрт вјешањем.
У сриједу, Меријам је у својој затворској ћелији родила ћерку, друго дијете из брака са Данијелом Ванијем, америчким грађанином.
Суд је раније поништио њен хришћански брак и осудио је додатно на 100 удараца бичем због прељубе, буући да се тај брак по исламском закону не сматра валидним.
Већина становништва Судана су муслимани и Исламски закон је уведен 1980-тих година.
Ова пресуда је покренула дебату о апостасији међу либералним и конзервативним научницима, који дају различите аргументе да ли, и како, напуштање ислама треба да буде кажњено.

Pin It on Pinterest

Share This