Izaberite stranicu

По повратку из Јерусалима, гдје се сусрео са поглаваром Римокатоличке цркве, Папом Франциском, Његова Светост Патријарх константинопољски Вартоломеј је, у разговору за веб-портал AsiaNews, говорио о плановима за одржавање сусрета у Никеји 2025. године, мјесту у коме је одржан Први васељенски сабор.
„Са Папом смо се договорили да, као наслеђе, оставимо себи и нашим наследницима скуп у Никеји 2025, да заједно, након седамнаест вјекова, прославимо одржавање првог истински васељенског сабора, на коме је Символ вјере по први пут био произнесен“, казао је Патријарх.
Сабор у Никеји (данашњем Изнику, 130 километара југоисточно од Истанбула), сабрао је 325. године преко 300 епископа Истока и Запада и први је, у правом смислу, васељенски сабор. На њему је формулисан, а на Другом васељенском сабору у Цариграду допуњен, Символ вјере који и данас користимо.
Патријарх Вартоломеј и Папа Франциско сусрели су се у Јерусалиму да обиљеже 50-ту годишњицу од сусрета својих претходника Патријхарха Атинагоре и Папе Павла VI у Јерусалиму 1964, када је прекинута вишевјековна ћутња између хришћанског Истока и Запада.
„Дијалог између Римокатолика и Православних биће настављен у Јерусалиму“, саопштио је Патријарх Вартоломеј, „Засиједање Мјешовите комисије биће одржано на јесен у овом граду, са Патријархом јерусалимским Теофилом као домаћином. Ово је дуг пут на коме сви морамо истрајати без лицемјерја“.
„Јерусалим је“, наставио је Патријарх, „мјесто, земља дијалога између Бога и човјека, мјесто на коме се Логос Божији оваплотио. Наши претходници Павле VI и Атинагора одабрали су ово мјесто да прекину тишину која је трајала вјековима. Ходао сам Светом земљом, са својим братом Франциском, не у страху који су осјећали Лука и Клеопа на свом путу за Емаус (види Лк 24, 13-35), већ надахнут живом надом којој се учимо од нашег Господа“.

Pin It on Pinterest

Share This