Izaberite stranicu

Чланови Српског пјевачког друштва “Јединство” – Котор одржали су хуманитарни концерт у цркви Св. Николе, са циљем прикупљања средстава за људе пострадале у великим поплавама у региону. У разноврсном и лијепом програму учествовали су хорови и солисти, инструменталисти и вокалисти, а црква је била пуна љубитеља духовне музике и племенитих људи, који су дали свој прилог. Дјечији хор је под диригентском палицом Иване Кривокапић, извео четири композиције (“Христос воскресе”, “Људи ликујте”, “Господи Боже” и “Молитва”) док је “велики” хор под управом Михаила Лазаревића, плијенио љепотом вишегласја у композицијама “Жертва вечерња” Чеснокова, са солисткињом Милицом Лалошевић, мецосопран, “Блаженства” Мартинова и Друга руковет С. Мокрањца, гдје је соло дионицу изверо Стефан Челановић, тенор. У солистичким тачкама наступили су Јована Мршуља, флаута, сопранисткиње Јована Миљеновић и проф. Александра Добриша, које је за клавиром пратила проф. Ана Михаљевић, а Милица Лалошевић је такође наступила у солистичкој изведби (“Укор” С. Рајачић) у клавирској сарадњи са проф. Дејаном Кривокапићем. Иван Держиев, студент хармонике на Музичкој академији на Цетињу, члан хора СПД Јединство побрао је аплаузе присутних изведбом прелијепе композиције “Калина прекрасна” Семјонова.
-Благодаримо свим извођачима, хоровима и солистима, покушали смо саборним музицирањем да позовемо и апелујемо на све нас да приложимо своју лепту за физички спас дијела рода нашег. Колико год да нам је било тешко задњих дана, исто тако смо поносни јер смо доказали нашу снагу, нашу жељу да помогнемо. Живјеће овај народ заједно с вама на многаја и многала љета, поручио је Драган Ђурчић, секретар Друштва.
-Српско пјевачко друштво Јединство Котор се на овај начин прикључило помоћи настрадалом народу, нашој браћи у региону, желимо да дамо један допринос са наше стране и на овај музички начин да анимирамо људе да уложе још један напор да се још једанпута окупимо и нешто хумано урадимо. Концерт смо реализовали сами својим снагама. Учествовао је наш подмладак, дјечији хор и велики хор, солисти који су све наши пјевачи, а баве се и другом врстом музике, направили смо један колажни концерт који се мало разликује од наших досадашњих концерата, (само “а капела”), да се искажемо и на овај начин, да ми у хору подржавамо и младе таленте, дајући им простора и прилика да се покажу и тиме мотивишу многе људе да помогну. Хор СПД ,,Јединство” и храм Св. Николе су једно тијело, хор егзистира 175 година, а храм и много дуже, ми као једно биће радимо, дишемо, помажемо, молимо се Богу да ова пошаст престане, нагласио је Михајло Лазаревић.
Црквена општина которска се у оквиру генералне акције по благослову митрополита Амфилохија прикључила прикупљању помоћи од првога дана. Сакупљена је јако велика количина одјеће, обуће, хране, средстава за хигијену, пелена, воде, све су то прослиједили на храм у Подгорици.
– СПД Јединство помаже на свој начин – пјевањем, као што каже наш слоган: “Пјесмом срцу, срцем роду”, ту смо да помогнемо, заједно са нашим пријатељима, драго нам је што је овако било пуно, јако добар одазив грађана и вјерника. Вечерас смо сакупили 1170 еура, казао је протојереј Немања Кривокапић, баритон у Хору.

Мирјана Д. Поповић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This