Izaberite stranicu

Познати херцегновски љекар др Ђуро Мусић (85) примио је у суботу на Бајковим Крушевицама орден Светог Саве којим га је одликовала Српска православна црква за његову вишегодишњу хуману дјелатност.
На пригодној свечаности владика захумско-херцеговачки Григорије уручио је орден Светог Саве др Ђуру Мусићу за његову пожртвованост и хуманост у прошлом рату у Херцеговини, посебно у Невесињу гдје је због заслуга према народу овог краја од 1993. до 2000. године, Мусић проглашен за почасног грађанина.
– На предлог владике Атанасија, митрополит Амфилохије, владика Јоаникије и ја потписали смо одлуку да се др Ђуру Мусићу уручи орден Светог Саве с крстом. То највеће одликовање наше цркве уручује се познатом доктору зато што је у прошлом рату несебично помагао рањеницима и што је то наставио да ради и послије рата пазећи их и помажући им. Одлучили смо да му орден уручимо данас у Крушевицама и желимо да још дуго поживи и да и даље помаже унесрећеним људимаказао је владика Григорије уручујући одликовање познатом хуманисти из Херцег Новог.
Захваљујћи на урученом одликовању, др Ђуро Мусић је казао да му представља посебно задовољство и неописиву част што је добио одликовање које носи име највећег српског просвјетитеља Светог Саве.
– Његов животни пут и жртвовање за добробит обичног човјека био је и мој пут као хуманисте и љекара. И зато ово одликовање Светог Саве не припада само мени него свим мојим рањеницима које сам оперисао у Невесињу и од којих ниједан није преминуо. Бог им је подарио живот, а ми смо били само његови синовиказао је др Мусић који је на Крушевицама још једном добио аплаузе за медицинске подвиге у периоду од 1993. до 2000. године у Невесињу и источној Херцеговини.
Др Мусић истиче да је у Невесиње дошао на позив др Сава Бјелогрлића, директора ратне болнице из тог града, који га је у марту 1993. године позвао да дође и помогне у збрињавању тешких рањеника.
– Нијесам се ни часа двоумио. У Подгорици сам узео одмор и отишао у Херцеговину. Остао сам тада мјесец дана, а након тога сам се кад год сам могао враћао у Невесиње. У прве двије-три ратне године болница у Невесињу је пружала услуге за око 50.000 грађана Невесиња, Гацка, Калиновника, као и српских општина Коњиц и Мостар. Болница је збрињавала око 8.000 бораца каже за „Дан” др Мусић, показујући нам фељтон истакнутог новинара и публицисте Буда Симоновића „Седам невесињских година др Ђура Мусића”.
Орден Светог Саве заиста је дошао у праве руке. Скромни доктор Мусић каже да је захвалан свима који су му у периоду ратних дешавања помагали у збрињавању рањеника и осталих пацијената, посебно главној инструментарки Милени Пејчић која је у Невесиње избјегла из Мостара.
– Захвалност дугујем и медицинским сестрама Мири Радовановић и Снежани Зубац и мом драгом колеги Саву Бјелогрлићу. Захваљујем и свим бабицама невесињске болнице које су нам помагале при порођајима, као и осталом особљу болнице. Овај орден Светог Саве припада и њима, поручио је др Мусић.

Зоран Шакотић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This