Izaberite stranicu

На платоу испред Горњег манастира у 6 сати Свету Литургију је служио архимандрит Јоаникије (Зиндовић) уз саслужење јереја Миодрага Тодоровића старјешине Саборног храма светог Василија Острошког у Никшићу и јереја Миливоја Шемића из Футога у Епархији бачкој.
Том приликом велики број поклоника острошке светиње, који су дошли на поклоњење Светом Василију Острошком из разних крајева свијета приступило је Светом Причешћу. Међу њима било је доста дјеце.
У Доњем манастиру у цркви Свете Тројице, Светом Литургијом је началствовао јереј Небојша Вуловић уз саслужење јеромонаха Сергија, сабрата острошке обитељи, јереја Зорана Миловца из Дрвара и ђакона Радмила Чизмовића.
Након прочитане јеванђељске приче о томе како Исус исцјељује слијепог, бесједио је отац Зоран, који је рекао да је за њега велики благослов и част то што може да бесједи у острошкој светињи. ”Јеванђење је исто за све генерације које су живјеле и за сва покољења која ће доћи. Оно се прожима кроз Свето Писмо, а Дух Свети је у Светом Писму. То је Света Тројица дала нама да нам буде на спасење и да човјек трудећи се да живи по Јеванђељу прогледа”, рекао је отац Зоран. Он је додао да сви ми који се окупљамо око кивота Светог Василија Острошког тражимо да прогледамо, јер живећи у савременом свијету наш поглед најчешће бива усмјерен на материјална добра и тјелесна уживања. Говорећи о прогледавању, осврнуо се и на сумњу. ”Христос је рекао у Светом Писму да не воли људе који су млаки. Или буди једно или буди друго. И из једног и из другог јавља се велико покајање и васкрсење”, рекао је свештеник Зоран Миловац.
Још једном је поновио да смо сви у Острог дошли да духовно прогледамо и да схватимо гдје смо погријешили у досадашњем гледању.
И у Доњем манастиру они који су се припремали постом и молитвом приступили су Светом Причешћу, а било их је из свих крајева свијета.

Извор: Манастир Острог


Pin It on Pinterest

Share This