Izaberite stranicu

У цркви Свете Тројице у Доњем манастиру, на празник светих Кирила и Методија, Свету Литургију је служио јереј Небојша Вуловић уз саслужење ђакона Радмила Чизмовића. Током Литургије велики број вјерника приступио је Светој Тајни Причешћа. О. Небојша је током литургијске бесједе рекао да данас славимо оце наше писмености. ”Славимо равноапостолне Кирила и Методија, који су нам оставили наше писмо ћирилицу. На жалост, у посљедње вријеме та ћирилица почиње да нестаје. Зато смо, браћо и сестре, криви ми, народ, који смо примили нека друга писма”, истакао је о. Небојша. Он је замолио вјерни народ да не дозволе да се писмо, које нам је остало од светих Кирила и Методија, угаси. ”Да се служимо нашим писмом, ћирилицом, јер смо ми који живимо на овим просторима одувијек говорили једним језиком”, додао је о. Небојша и изразио захвалност братији острошке обитељи на гостопримству.
Светој Литургији присуствовали су ученици и професори гимназије ”Свети Кирило и Методије” из Димитровграда, који су дошли на поклоњење светом Василију Острошком. ”Дошли смо са благословом епископа нишког и бившег игумана острошког Јована Пурића. Група броји око 50 ученика и 25 професора наше школе”, казала је професор мр Биљана Аничић Мијалко. Она је додала да су непогоде које су задесиле Србију биле велико искушење за њихов дуго планирани пут у Острог, али да је сигурна да је Свети Василије услишио њихове молитве, те су дошли у ову светињу.
Пет ученика примило је Свету Тајну Крштења у цркви светог Новомученика Станка, а затим су се сви заједно упутили у Горњи манастир на поклоњење.

Извор: Манастир Острог


Pin It on Pinterest

Share This