Izaberite stranicu

У Радановићима је одржана скромна свечаност поводом прикупљања новчане помоћи становника Грбља за помоћ поплављеним подручјима у Србији, Републици Српској и Хрватској која је почела минутом ћутања за страдале у стихији. Координациони одбор двадесет грбаљских села, мјесне заједнице, црквена општина грбаљска, фирме и бројни појединци скупили су за кратко вријеме 48.000 евра. 36.000 евра уплаћено је на име помоћи Србији, 10.000 Републици Српској, а 2.000 евра Хрватској. Свечаном окупљању присуствовали су амбасадор Србије Зоран Бингулац, генерални конзул Слободан Бајић, бројне званице међу којима су били и свештеници грбаљских црквених општина.
Присутне је испред координационог одбора акције поздравио познати грбаљски привредник, предсједник ФК „Грбаљ“ Бато Царевић. „Будите сигурни да овај скромни допринос који ћемо данас да вам упутимо је тренутан. Акција прикупљања помоћи ће бити трајна. Приликом прикупљања помоћи због брзине много наших људи, Грбљана који живе и у Грбљу и ван Грбља нијесу технички били у могућности да пруже помоћ. Наставићемо акцију и прикупљати средства колико будемо могли и упућивати за нашу браћу у Србији и Републици Српској“, рекао је Царевић. Он је истакао да је и саме организаторе акције изненадила солидарност и реакција становника Грбља који су се масовно одазвали. „Грбаљ не заборавља хуманост Србије, вишедеценијску помоћ и подршку током санације посљедица катастрофалног земљотреса 1979. године“, истакао је Царевић.
Амбасадор Србије у Црној Гори, Зоран Бингулац је истакао да је била очекивана помоћ Црне Горе, али је мало ко могао очекивати оволику солидарност. „Очекивао сам помоћ братске Црне Горе, али ово превазилази сва очекивања. Оволики степен солидарности превазилази односе Србије и Црне Горе, него и у региону. Према онима који су страдали у БиХ, Хрватској и то показује да несрећа уједињује људе, да испливавају на површину најплеменитије људске особине. Ових дана ћемо преко средстава информисања наставити да преносимо значајне вијести за хуманитарну помоћ. Да поменем само да су Ер Србија, Ласта, Путеви Србије донијели одговорајуће одлуке које омогућавају лак и несметан проток роба и друге хуманитарне помоћи за Србију“, рекао је Бингулац.
Он је посебно истакао ангажовање Митрополије црногорско приморски која у свим својим храмовима прикупља значајне количине хуманитарне помоћи. „Драго ми је што сам данас са вама, што се ваш фудбалски клуб укључио у ове активности као и други спорстки клубови у Црној Гори. Види се да сте све то урадили из срца. Код људи се овдје осјећа као да је поплава погодила Црну Гору, види се да смо народи са истом културом, традицијом, обичајима. Драго ми је што је братска Црна Гора одговорила изазову и показал хуманост“, истакао је амбасадор Србије додајући да су одустали од уручивања захвалница, „јер би једну велику захвалницу требало уручити сваком појединцу у Црној Гори“.
Црквена општина грбаљска синоћ је на парастосу који је служен у цркви Свете Тројице прикупила око 3.000 еура помоћи пострадалом подручју у Републици Српској. Управа фудбалског клуба Грбаљ одлучила је да читав приход са утакмице редовног кола Телеком прве црногорске фудбалске лиге Грбаљ- Петровац која се игар сјутра у Радановићима, уплати на име помоћи Србији. У плану је организовање ревијалног меча Грбаљ-Црвена звезда.
У знак сјећања на овај скуп, Грбљани су амбасадору Бингулцу поклонили топографску слику Грбља и књиге које говоре о овом крају.

Pin It on Pinterest

Share This