Izaberite stranicu

За изградњу парохијског дома или Српске куће код храма Светог великомученика Георгија потребно је обезбједити пола милиона еура, а Општина Пљевља за почетне радове уплатила је десет хиљада евра
Из буџета Општине Пљевља за помоћ у обнови и изградњи црквених објеката ове године је намијењено тридесет хиљада еура. Највише новца опредијељено је за изградњу Парохијског дома или Српске куће при храму Светог великомученика Георгија у пљеваљском насељу Гуке. За ову намјену издвојено је десет хиљада еура и градња је већ почела. Из Црквеног одбора наглашавају да се радови настављају по плану.
-Предвиђена је изградња објекта са потребним подрумским и просторијама на спрату за учионице за вјеронауку, за библиотеку и друге садржаје. Пројекат предвиђа и три станбене јединице за свештенике – кажу из Црквеног одбора уз појашњење да је вриједност радова око пола милиона еура, као и да се освећење темеља очекује почетком јуна када ће повељу о градњи положити епископ милешевски Филарет.
-Завршетак радова се не очекује тако брзо, јер се ради о објекту велике вриједности- саопштено је из Црквеног одбора уз позив вјерницима да се укључе са прилозима како би се Српска кућа што прије саградила.
-Овогодишњим буџетом планирана су средства у износу од десет хиљада еура и тај новац је уплаћен на рачун Црквеног одбора, како би градња могла да почне – каже директор локалне службе за изградњу и развој Миладин Гогић уз појашњење да је испоштована воља Црквеног одбора да им се новац што прије нађе на располагању због почетка грађевинске сезоне.
У локалној управи сазнајемо да ће и други храмови Српске православне цркве добити помоћ из локалног буџета, односно да ће новац бити уплаћен на рачуне црквених одбора када се за то стекну услови. Уплата на рачун храма Светог великомученика Георгија била је, како нам је објашњено, приоритет јер се ради о отпочињању градње веома потребног објекта.
-Овогодишњим буџетом је предвиђено да се тридесет хиљада еура обезбиједи за градњу црквених објеката. Засад је новац уплаћен само за изградњу Парохијског дома или поСрпске куће у насељу Гуке – каже секретар Секретаријата за финасије Зоран Војновић уз објашњење да ће новац у наредном периоду бити уплаћен и другим црквеним одборима Српске православне цркве.
Храм Светог великомученика Георгија у насељу Гуке грађен је пуних десет година и његово освећење обавио је 2010. године његова светост патријарх српски Иринеј уз саслужење више епископа и великог броја свештеника. Током градње, грађевински одбор свих ових година је предводио Милинко Газдић, који тренутно предсједава и садашњим Црквеним одбором који предводи градњу Српске куће.
Не треба заборавити да је храм Светог Великомученика Георгија други по величини у Црној Гори када су у питању православне светиње. Ипак, овај храм у својој порти нема адекватне објекте за одржавање црквених скупова, одржавање наставе вјеронауке, као и обављање свештеничких обавеза. У таквим околностима изградња Парохијског дома, односно Српске куће како је већ називају Пљевљаци, биће од велике користи.
Сабор код храма
Са претпразничким бденијем и културно умјетничким програмом у извођењу КУД-а „Пљевља“ и КУД-а „Извор“ из Чајнича отпочео је народни сабор код Храма Светог Великомученика Георгија. Сабор се одржава трећу годину заредом у последњој неђељи маја у знак сјећања на дан освећања храма 2010. године. Данас, након отслужене литургије уследиће велико народно весеље.

Божидар Јеловац

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This