Izaberite stranicu

У Варшави је пре десет дана одржана научна конференција на тему: Јединство као задатак Цркве у Европи. Начела еклисиологије у светлу Новог Завета, коју су организовали Комисија за дијалог Међуцрквеног савета Пољске (МСП), Хришћанска богославска академија у Варшави и Фондација Конрад Аденауер. Основна тема симпосиона је била упоредно схватање новозаветних текстова о Цркви са православног, римокатоличког, лутеранског и старокатоличког гледишта.  Научни скуп је отворио председник Комисије за дијалог МСП г. Тадеуш Зелински, а у наставку је предавање одржао председник Међуцрквеног савета Пољске Архиепископ вроцлавски и шчецински Јеремија (Пољска Православна Црква), који је истакао да је ова конференција само један у низу симпосиона посвећених еклисиологији за чије проучавање се позивају представници хришћанских Цркава Европе.
Проректор за научно-богословски рад Петроградске духовне академије протојереј Димитрије Јуревич одржао је реферат посвећен православном приступу схватања новозаветних текстова о еклисиологији.
Лутеранску тачку гледишта изложио је бискуп Евангелистичке Цркве у Немачкој др Ханс-Јирген Абромаит. Старокатоличко гледиште је формулисао професор Амстердамског универзитета др Петер-Бен Смит. Поглед Римокатоличке Цркве изложио је професор Варшавског универзитета др Кшиштоф Бадски.
Архиепископ Јеремија је предложио да се необрађене теме изложе на наредним симпосионима.

Извор: СПЦ/Московска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This