Izaberite stranicu

На подручју погођеном поплавама и клизиштима у БиХ угрожено је 263 национална споменика, док је потенцијално угрожених 120, саопштено је из Комисије за очување националних споменика БиХ.
Према прелиминарном списку, поплаве и клизишта угрожавају добра у 44 општине у БиХ.
Стручни тимови Комисије су 17. маја посјетили локалитете у сарајевском кантону, а јуче угрожена подручје општине Маглај, док је за сутра предвиђен одлазка у Тузлански кантон и Брчко дистрикт.
Комисија за очување националних споменика БиХ предузела је низ активности након посљедњих елементарних непогода.
Комисија ће сарађивати са надлежним ентитетским властима и институцијама задуженим за праћење актуелног стања ради свеобухватнијег увида у степен угрожености националних споменика на локалитетима који су захваћени елементарним непогодама.
На основу процјене стања угрожености националних споменика, Комисија ће предузети мјере које могу допринијети ублажавању посљедица поплава на културно насљеђе, укључујући и припрему приједлога пројеката спашавања најугроженијих добара за међународну и страну помоћ.
Комисија моли све грађане БиХ и представнике власти и институција да јој доставе све корисне информације, а посебно фотографије са угроженим добрима да би план посјете општинама био што оперативнији.
Ова комисија од 10. фебруара има штаб за дјеловање у кризним условима, чији је задатак да у ванредним ситуацијама доноси мјере заштите људи, опреме и документације.
Утврђена је методологија за поступање у ванредним приликама, која подразумијева формирање стручних тимова, чији је задатак вршење мониторинга и мапирања стања на терену, а са циљем израде листе приоритета најугроженијих добара.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This