Izaberite stranicu

У недељу, 11. маја 2014. године, Црквена општина Светог великомученика и страстотерпца Георгија у Оснабрику свечано и достојанствено је прославила своју храмовну славу.

У име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, администратора Епархије средњоевропске, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Андреј, викар Његове Светости. Саслуживали су протојереј Борисав Симић из Хамбурга, архијерејски намесник за Северну Немачку, протонамесник Душко Спасојевић, парох диселдорфски, протонамесник Синиша Вујасиновић, парох оснабрички, протосинђел Јован Станојевић из Епархије осечкопољске и јерођакон Стефан Југовић, дипломирани теолог Минхенског универзитета.
У својој беседи, у препуном храму, епископ Андреј је протумачио Јеванђеље о Раслабљеном и указао на јеванђелске одељке које се читају по Васкрсу као сведочанства јављања Сина Божјег као једносушног Оцу. Исповедајући Слово Божје – Логоса Који се у слави Васкрсења јавио као једносуштан Оцу, хришћани су позвани да следе Господа Исуса Христа и Његовом примеру самопожртвовања, у сусрет Оцу Који даје вечни живот.
После свете Литургије и чина резања славског колача, одслужен је помен протојереју-ставрофору Добривоју Ћилерџићу (1920-1995), некадашњем пароху оснабричком (1957-1962) и иницијатору и утемељивачу прелепе задужбине Срба у Оснабрику.
У поздравном говору на крају Литругије, владика Андреј је пренео срдачне поздраве, очинске молитве и патријарашки благослов Његове Светости Патријарха српског и заблагодарио свима на великом труду и пожртвовању који наш народ у дијаспори приноси за нашу Цркву. Нарочито је похвалио присуство великог броја деце и омладине, као и присуство многих верника из далеких крајева Немачке, Минхена, Келна, Диселдорфа, Минстера, Хамбруга…
У свом отпоздраву, старешина храма и парох оснабрички отац Синиша Вујасиновић је указао на посебну част и радост ове посете Владике који је 1961. године рођен и крштен у Оснабрику.
У наставку храмовне славе, отац Синиша је позвао све у Парохијски дом на гозбу љубави где су сви поздрављени од стране омладине и деце у народним ношњама, који су пригодним славским песмама свима узнели добродошлицу. Велика парохијска сала је била премала да прими све госте.
На славском ручку, председник Црквене општине Оснабрик г. Новица Андрејић је речима благодарности поздравио свештенство и народ, а у име старијих парохијана Оснабричке парохије, Преосвећеном Епископу Андреју се обратила гђа Бранка Животић-Белопетровић која је нарочито, између осталог, истакла пример мајке владике Андреја, протинице Маријане, чији је допринос у изграђивању црквеног живота у дијаспори немерљив.
Затим је епископ Андреј, уз приказивање прикладних слајдова, одржао предавање о архипастирском делу Српског Патријарха у Отаџбини и широм света, о његовом одговорном неговању братских веза са свим Православним Црквама ради очувања јединства, као и са државним и дипломатским представницима српске престонице у служењу правди и миру. Епископ је и нагласио „духовно васкрсење“ нашег народа у Отаџбини и приказао бројне слајдове о сабрањима у Београду и широм земље, о духовним трибинама у парохијским салама и о веронауци у школама и о свенародним прославама храмовних празника, о литијама улицама Београда о Спасовдану и улицама насеља Чукарице о Богојављењу, о избору српског Патријарха, о заседању Светог Архијерејског Сабора, једном речју о свим делатностима које се описују појмом „литургије после Литургије“. Свечано славље се затим наставило уз песму и игру да би се на крају, у духу радости, Владика срдачно захвалио на свему што је Црквена општина у Оснабрику о  храмовној слави Светог Георгија – Ђурђевдана организовала.
У пратњи Оснабричког пароха оца Синише Вујасиновића, владика Андреј се у вечерњим сатима одазвао званичном позиву градоначелника Оснабрика г. Волфганга Гризерта који је у част српског Епископа, рођеног и крштеног у Оснабрику, приредио свечани пријем у Скупштини града где се владика Андреј уписао у Златну књигу. Тим поводом градоначелник је истакао неизмерив допринос Срба у Оснабрику за интеграцију и њихов мировни допринос у послератном времену.
Епископ Андреј је у отпоздраву, бираним речима поклонио градоначлнику г. Гизерту монографију о Храму Светог Саве на Врачару и истакао своје задовољство и захвалност што је после толиких година као Православни Епископ посетио свој родни град.

текст доставља: Евангелина Ћилерџић

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This